Vác városában, mélygarázs építése előtt végzett megelőző feltárást a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum a Salisbury Régészeti Kft. bevonásával. A nagyjából 1000 m2 nagyságú területen az őskor több korszakából kerültek elő leletek: ház- és cserépmaradványok, illetve feltehetőleg egy mamuttól származó, 80 cm hosszú agyartöredék.

A főként a neolitikum időszakára keltezhető cserépmaradványok mellett két, a korszakra keltezhető ház maradványai és számos gödör, valamint szórványos emberi maradványok kerültek elő. A neolitikus maradványok mellett a bronzkorba keltezhető cserépmaradványokat is találtak a feltárást végző régészek.

A feltárás legizgalmasabb lelete azonban ezeknél jóval korábbi korból származik: egy jó állapotban fennmaradt, feltehetően mamuttól származó, nagyjából 80 cm hosszú agyartöredék látott napvilágot. A feltárási területet a későbbi korok során erősen bolygatták, így arról, hogy az agyar mikor és milyen körülmények között került oda, csak találgatni lehet.
Egy ilyen lelet feltárása és elszállítása meglehetősen bonyolult feladat, vigyázni kell, hogy egyben maradjon és az állapotában se legyen jelentős romlás. A szakszerű felszedést követően a lelet pontos meghatározásra kerül, mely során az egyed korát és életmódját is megismerhetjük. A tudományos vizsgálatok után remélhetőleg nemsokára egy kiállításban is találkozhat vele a közönség.

Fotók: Fajka Szilárd (Salisbury Kft.)