2023. november 4. – 2024. szeptember 1.

Helyszín:

Vajda Múzeum

Kurátor:

Szabó Noémi

Megnyitó:

2023. november 3., 17:00

online jegyvásárlás

brosúra

A Vajda Múzeum következő kiállítása Vajda Lajos Szentendréhez fűződő kapcsolatát, a város motívumainak a vajdai életműben való megjelenését és Vajda kortársaira gyakorolt hatását dolgozza fel, elsősorban művészet-, illetve helytörténeti szempontból.
Vajda és a körülötte dolgozó fiatal művészek alkotásain megjelenő szentendrei és dunyakanyari motívumok a város máig velünk élő, illetve sok esetben elpusztult épített örökségét, a város gazdag és sokrétű történetét elevenítik fel. A kiállításon az FMC helytörténészeivel együttműködve idézzük fel Vajda jellegzetes rajzmontázsain felbukkanó szentendrei városképi elemek eredettörténetét, felkutatjuk és bemutatjuk a máig látható és látogatható szentendrei Vajda-motívumokat. E motívumokon keresztül képet kaphatunk arról, hogy miért volt jelentős 1935–36 nyarán a városban és annak környékén etológiai kutatásokat és néprajzi gyűjtéseket végző Vajda Lajos és Korniss Dezső „szentendrei programjának” meghirdetése. Az avantgárd mozgalmak modernitásától megcsömörlött fiatal alkotók hogyan és miért vállaltak közösséget a „tiszta forrást” jelentő népzenét kutató Kodály Zoltánnal és Bartók Bélával. Hogyan alakította ki Vajda a jellegzetes rajzmontázs-technikát az 1935–37 közötti években, illetve milyen változások, módosulások figyelhetők meg Vajda Lajos életművében Szentendéhez, mint motívumhoz fűződő viszonyában.
A 30-as évek szentendrei nyarainak Vajda Lajos körül csoportosuló fiatal, progresszív szemléletű művészei szintén a Szentendre páratlan épített örökségét vizsgálták, a kiállítás tőlük is felvonultat műveket.

Kiállító művészek:
Vajda Lajos, Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Korniss Dezső, Szántó Piroska, Vajda Júlia

Borítókép: Vajda Lajos: Rácsos ház csendélettel, 1936., magántulajdon