Még egy éve sincs, hogy a pandémia okozta bezártság után, tavaly nyáron újra megnyithattuk múzeumainkat. 2021-ben tizenkét új kiállítást nyitottunk meg, az idén közel húsz új tárlat szerepel a naptárban. Prosek Zoltánnal, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójával az idei kiállításokról, a múzeumépületekről és fejlesztésekről beszélgettünk.

Hogyan érvényesül a kiállítások tematikájában a genius loci, ennek a szép fekvésű városnak a művészeti hagyománya?

Szentendrei művészek, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Deim Pál, Deim Balázs, Bácsi Róbert László, Aknay Csaba, Vincze Ottó, Tzortzoglou Yorgos, Pacsika Rudolf, Smetana Ágnes, Bartl József alkotásai állnak 2022-es kiállításaink középpontjában. Tavaly újra megnyitottuk két nagysikerű állandó kiállítással a Fő téri Kmetty Múzeumot és a Czóbel Múzeumot a Templomdombon, ahol idén év végén Czóbel Béla és Modok Mária tárlatát láthatják a látogatók.

A szentendrei művészek közül nemcsak Czóbel és Kmetty, de Barcsay Jenő, Vajda János, Ámos Imre, Anna Margit is önálló múzeumokat kaptak egykor Szentendrén. Miért nem látogathatók állandó tárlatok ezekben a múzeumokban?

Ahogy a legtöbb szentendreiben, bennem is ugyanúgy él a kismúzeumok iránti érzékenység. Ne felejtsük el azonban, hogy amikor ezek a múzeumok létrejöttek – az Aczél-korszak mesterséges identitás-alakító koncepciójával – jelentős állami mecenatúra állt a háttérben. Ma, amikor más a financiális mozgástér, mások a város lehetőségei és másképpen működik a turizmus, más koncepciót kellett kidolgozni arra, miként kell a kismúzeumoknak működni.
A múzeumok elhelyezkedése majdhogynem véletlenszerű, nem igazodnak a város sajátosságaihoz, részben vagy egészében kiesnek a várost látogatók útvonalából.
Ahogy két évvel ezelőtt a pályázatomban is leírtam, célom a szentendrei művészek reprezentálása, de nem feltétlenül a kismúzeumokon keresztül.
Intézményünk stábjának létszáma nem engedi meg, mint ahogy a költségvetésünk sem, hogy a szakmai elvárásainknak megfelelően foglalkozzunk minden egyes kismúzeummal.
A belváros két szélén van a két legfontosabb épületünk, a Ferenczy Múzeum és a MűvészetMalom, és e két helyszín között sétálják végig a turisták a látnivalókat, nagyjából egy, másfél óra alatt. Ez nem jelenti azt, hogy útba ejtik valamennyi kismúzeumunkat, mert nem életképes gondolat, hogy a látogató egy délután alatt befogad 5-6 különböző kiállítást. Megtartva a kismúzeumok hálózatát, az intézményünknek racionális döntések mentén kell üzemeltetni, fenntartani a hozzánk tartozó kiállítóhelyeket.
Tegyük még hozzá: a látogatókat ma már nem lehet megfogni egyetlen jól csengő névvel. Kiállításainkhoz mindig nívós irodalmi, művészeti, múzeumpedagógiai, zenei programokat kapcsolunk, hogy fenntartsuk látogatóinkban az érdeklődést, és a programok révén növeljük a látogatószámot és a jegybevételt. A programokhoz megfelelő helyszín is kell, ez a legtöbb, felújításra szoruló épületünknél nem adott.
Visszatérve a szentendrei, nagynevű alkotókra, folytathatjuk a sort: számtalan művésznek nincs bemutatva az életműve. Őket, és minden szentendrei művészt szeretnék idővel reprezentálni, de nem feltétlenül állandó, hanem időszaki kiállításokon.
Az Ámos Imre-Anna Margit Emlékmúzeum egy hatósági döntés alapján jelenleg nem alkalmas állandó kiállítás megrendezésére. Ahhoz előbb az épületet korszerűsíteni kell, hogy a műtárgyak itt helyet kapjanak. Időszaki kiállítást rendezhetünk, így idén itt nyílik Bartl József, majd Kondor Béla tárlata, illetve Boromisza Tibor kiállítást is tervezünk. A Barcsay Múzeum épületét kiállítótérként újra megnyitni komplex feladat. A Vajda Múzeumot tavaly a lehetőségekhez mérten felújítottuk, itt idén ősszel újra láthatók lesznek az új kiállításunkon Vajda Lajos alkotásai, hasonló koncepció mentén, mint ahogy a Czóbel Múzeumban valósulnak meg a tárlataink.

A Vajda Múzeumban új kiállítóhelyek nyíltak nemrég…

A múzeumi struktúrában szokatlan, új szatelit-intézményeink, az IKON és a PhotoLab kiállítóhely célja a szentendrei művészek bemutatása és menedzselése. Szeretnénk az itt kiállító művészek munkáit külföldi kiállítóhelyeken is megmutatni, hogy jelen legyenek a kortárs nemzetközi élvonalban. Februárban nyitottuk meg a Vajda Múzeumban új, fotóművészeti kiállítóterünket, ami szentendrei kötődésű fotóművészek számára ad teret a bemutatkozáshoz. Bácsi Róbert László kiállítása után Aknay Csaba és Kotchy Gábor, Deim Balázs majd Csontó Lajos kiállítása nyílik a PhotoLab-ban idén. A múzeumban tavaly Balogh László festőművész kiállítása nyitotta az IKON-tárlatok sorát. Haász István, Nádler István kiállítása után, 2022-ben Vincze Ottó, Keserü Ilona és Tzortzoglou Yorgos tárlatával folytatódik a városhoz kötődő művészek kiállítás-sorozata. Ebben az évben már új helyen, a Fő téri Képtárban láthatók az IKON-kiállítások.

A Szentendrei Képtár épülete évek óta nagyon rossz állapotban van, a múzeum beázott irodahelyiségeit nem lehet használni, a homlokzat mállik, nemrég alá kellett dúcolni az épület egy szakaszát. Mi lesz a sorsa az egykori Kereskedőháznak, és hogyan lehet itt kiállítást rendezni?

A szentendrei önkormányzat folyamatosan segít az állagmegóvásban. Egy éve még molinó takarta a hegeket az épület homlokzatán, de műemlékvédelmi szakemberekkel úgy döntöttünk, nem nekünk kell szégyenkezni emiatt. A Képtár kiállítóterét újranyitva a szentendrei művészetet kívánjuk itt reprezentálni és az IKON-tárlatokkal szeretnénk életet vinni az épületbe.

Milyen fejlesztések történtek vagy várhatók a múzeumépületekben?

A Kmetty Múzeum épület-felújítása után a Czóbel Múzeumot, beleértve az Ilosvai-szárnyat egy 2020-ban elnyert pályázati forrásból újítottuk fel, amely keretében korszerűsítettük a fűtést és végre az épület hűtését is, illetve sikerült kialakítani egy korszerű műtárgyraktárat is. Ennek köszönhetően a Kmetty Múzeum mellett van még egy olyan kiállítóterünk, amely most már minden követelménynek megfelel.
A Ferenczy Múzeum épületét, az egykori Pajor-kúriát közel 10 éve rekonstruálták, de nem volt látogató- és műtárgybarát az épület. Azaz, meg kellett újítanunk az épületgépészeti rendszert, hogy a múzeum léghűtése biztosítva legyen.
Jelenleg az épületben zajlik a korábban labirintusként felépült, mindent eltakaró gipszkarton falak elbontása, új fogadótér kialakítása. Újra kitágulnak a belső terek, a látogatókat hamarosan múzeumshop és kávézó, barátságos közösségi helyszínek fogadják, továbbá megváltoztatjuk a látogatói forgalom irányát is. Természetesen foglalkoznunk kell a munkatársaink munkakörülményeinek javításával is, hiszen az irodák is nagyon rossz állapotban vannak.
Az átalakítás idején is nyitva tartunk, hat kortárs üvegművész kiállítása nyílt meg február végén Üveg hat főre címmel. Márciusban itt nyílik Melkovics Tamás szobrászművész kiállítása, illetve egy irodalmi kiállítás, ami Vas István munkásságával foglalkozik. Nyáron az Izbégen nevelkedett, jelenleg Párizsban élő Anna Mark tárlata lesz látható.
A MűvészetMalomban tervezzük a hűtés-fűtés rendszer optimalizálását, mert a kiépített rendszert korábban érthetetlen okból nem használták.
A Malom középső szárnya az EMMI támogatásával megújul 2022-ben: utólagos szigetelést kap az épület, illetve múzeumpedagógiai programoknak alkalmas tereket és közösségi teret alakítunk ki.
Ebben az évben három egyéni tárlat nyílik a MűvészetMalomban: Puklus Péter, Pacsika Rudolf szűkített életmű-, valamint Deim Pál jubileumi kiállítása, születésének 90. évfordulója alkalmából.

A fejlesztések mellett nyilván folyamatosan szükség van a kisebb lélegzetű karbantartási, állagmegóvási munkákra…

A múzeumi centrumnak a legkisebb karbantartás is nagyon sokba kerül, de elkezdtük a ráncfelvarrásokat az épületeken: a Népművészetek Háza homlokzatát a város segítségével újítottuk fel tavaly, a Barcsay Múzeum homlokzat-felújítása hamarosan elkezdődik, ugyanígy foglalkozunk olyan épületekkel, amelyek nem tartoznak szorosan a múzeumhoz, de fontosnak tartjuk az állagmegóvást, és ha tehetünk valamit, megtesszük, ilyen például a Boromisza Emlékház Lázár cár téri tűzfala és a Ferenczy köz sarkán álló Ferenczy-ház homlokzatának megújítása. Szintén idén megújítjuk Farkas Ádám Duna-parti köszöntőszobrát: a talapzatot megerősítjük, a környezetét rendbe hozzuk, illetve új festést kap a szobor.
Az intézmény szívügye, hogy újuljanak meg a múzeumok, ezért az épületek teljes körű felújítására folyamatosan pályázunk.

A nagy volumenű kiállításokra visszatérve, milyen tárlatok láthatók az elkövetkező időszakban?

Idei nagy gyűjteményes kiállításunkat a Géniusz program keretében, Témák és motívumok címmel ősszel nyitjuk meg a Ferenczy Múzeumban, ahol többek között olyan szentendrei mesterek alkotásait mutatjuk be, mint Barcsay, Ferenczy és Vajda.
Jövőre a nemzetközi kitekintésű Európai Iskola művészeit bemutató tárlatot és konferenciát szervezünk, ehhez kapcsolódva, amellett, hogy a kismúzeumok különböző tematikával bemutatják a névadót, szatelit-kiállítótérként működtetve, tágabb értelmezést adnak annak az anyagnak, ami az átfogó kiállításon szerepel majd, illetve az év második felében elkezdődik a 2024 végén megrendezésre kerülő KÚT (Képzőművészek Új Társasága) kiállításra való felkészülés.

A Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításai 2022

• BARCSAY-DÍJ 2021 | Vajda Múzeum
• A SZABADSÁG GESZTUSAI – Bácsi Róbert László kiállítása | PhotoLab – Vajda Múzeum
• ÜVEG HAT FŐRE. Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs és Smetana Ágnes kiállítása | Ferenczy Múzeum
• PANTA RHEI. Melkovics Tamás kiállítása | Ferenczy Múzeum
• THE ORBITAL STRANGERS PROJECT – Aknay Csaba és Kotchy Gábor kiállítása | PhotoLab, Vajda Múzeum
• KIFUTÓ MODELLEK – Vincze Ottó kiállítása | IKON, Szentendrei KÉPTÁR
• EGÉSZ ÉLETEMBEN HAZUDTAM – Puklus Péter kiállítása | MűvészetMalom
• KESERÜ ILONA kiállítása | IKON, Szentendrei Képtár
• PASSING TIME – Deim Balázs kiállítása | PhotoLab, Vajda Múzeum
• AZ IDŐ METSZETEIBEN – Vas István kiállítás | Ferenczy Múzeum, Szentendre Terem
• DEIM 90 – Deim Pál kiállítás | MűvészetMalom
• KÉPTELENSÉG – Pacsika Rudolf életmű kiállítása | MűvészetMalom
• CSONTÓ LAJOS kiállításav | PhotoLab, Vajda Múzeum
• VAJDA LAJOS kiállítás | Vajda Múzeum
• TZORTZOGLOU YORGOS kiállítása | Ikon – Szentendrei Képtár
• TÉMÁK ÉS MOMENTUMOK. Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből | Ferenczy Múzeum
• A BRILLANTRÓZSA ÚTJA – Bartl József kiállítása | Ámos Imre – Anna Margit Emlékmúzeum
• CZÓBEL BÉLA kiállítás | Czóbel Múzeum