Centrumban a festészet, a fotográfia, az üvegművészet és a vizuális akusztika

PhotoLab

A képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is markánsan jelen van Szentendrén és vonzáskörzetében, számos jelentős fotográfus és fotóművész kötődik ehhez a térséghez. A Ferenczy Múzeumi Centrum hetvenéves fennállása alatt ez idáig nem volt olyan kiállítótér, ami kizárólag a fotográfia bemutatását, népszerűsítését tekintette feladatának. Az FMC új kiállítóhelye 2022 elején nyílik a Vajda Múzeum földszintjén, új funkcióval, és a helyi identitás erősítését szolgálja: lehetőséget és teret biztosít a szentendrei kötődésű fotóművészek számára a fotóprojektek méltó szakmai keretek közötti prezentálására. A kiállításokhoz szakmai előadások, artisttalks események, fotó workshopok, portfolioreview-k kapcsolódnak.
2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, Csontó Lajos.

Bácsi Róbert László: Kövesd a Napot!

IKON

A Ferenczy Múzeumi Centrum az intézményi struktúrában érdekes kísérletbe kezdett 2021-ben. Az IKON kiállítótérben a helyi és a városhoz kötődő művészek számára biztosít rendszeres bemutatkozási lehetőséget, hogy a lokális párbeszéden túl professzionális keretek között képviselje őket Magyarországon és külföldön. A múzeum számára fontos a magyar képzőművészeti szcéna megújítását szolgáló olyan törekvések, projektek támogatása és kezdeményezése, amelyek célja a művészeti élet sablonjainak újragondolása, illetve a kortárs képzőművészet pozícióinak javítása a hazai kultúrában. A kiállításokhoz kapcsolódva, a tárlatok anyagából egyedi mappák készülnek. Balogh László, Haász István, Nádler István kiállítása után, 2022-ben Vincze Ottó, Keserü Ilona és Tzortzoglou Yorgos tárlatával folytatódik a városhoz kötődő művészek kiállítás-sorozata.

Keserü Ilona: Sírkövek, 1969-1981

MűvészetMalom

A MűvészetMalom középső szárnya 2022-ben az EMMI támogatásával megújul: a felújítás részeként elkészül a falak utólagos szigetelése, illetve zárttá és védetté válnak a középső rész eddig nyitott terei. Az épületrészben többcélú terem jön létre, ahol konferenciák, kiállítások rendezhetők és múzeumpedagógiai programok kapnak helyet.
2022-ben három egyéni tárlat nyílik a MűvészetMalomban: Puklus Péter, Pacsika Rudolf életmű-, valamint Deim Pál jubileumi kiállítása, születésének 90. évfordulóján.

Puklus Péter: Egész életemben hazudtam, 2021

VAKU 4 – Vizuális AKUsztika a kortárs magyar művészetben címmel a vizuális zene műfaját bemutató szimpózium és kiállítás festők, fotósok, designerek, médiaművészek, zeneszerzők közös munkáin keresztül ad komplex hangi, képi élményt a nézőknek. A kiállítók és a zeneművészek többek között: Binaura (Nagy Ágoston – Samu Bence), Konok Tamás, Lichter Péter, Lévay Jenő, Martinkó Márk, Palotai Gábor, Szirmai Zsanett, Sztojánovits Andrea, Turcsány Villő, Waldemar Mattis-Teutsch, Nagy Ákos, Rubik Ernő Zoltán, Szigetvári Andrea, Ungvári Tamás.

Sztojánovits Andrea: Csontváry természete, 2019

Ferenczy Múzeum

A 2012-ben megrendezett Textil hat főre című kiállítás folytatásaként nyílik meg 2022-ben az Üveg hat főre című tárlat a szentendrei Ferenczy Múzeumban. A kortárs hazai üvegművészet erős középgenerációjához tartozó, komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező hat alkotóművész, Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs, Smetana Ágnes mutatja be munkáit.

Borkovics Péter: Imagine Rotation, 2013.

Irodalomtörténeti, összegző kiállítás nyílik Vas István emlékére a Ferenczy Múzeum Szentendre termében. Az idő metszeteiben kiállítás arra vállalkozik, hogy tudatosítsa az intellektuális érzékenységű, klasszikus költő életművét és felidézze vonzóan modern személyét, bemutassa a költőt, a műfordítót, a regényírót.
Melkovics Tamás művészi érdeklődését az eredet és fejlődés, az átalakulás és állandóság összhatásai foglalkoztatják. 2022 tavaszán, a Ferenczy Múzeumban nyíló kiállításának gondolati középpontjában a növekedés, a fejlődés és az önreflexió áll.
A Magyar Géniuszok pályázat keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum öt éven át nyitva tartó, reprezentatív állandó kiállítást szeretne létrehozni, és egyben megújítani és fejleszteni a múzeumi tereket. A tervek szerint 2022 szeptemberében nyíló Témák és motívumok című, átfogó állandó kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogat. A tárlat terminológiai polifónia és tendenciák értelmezésében kívánja bemutatni az FMC gyűjteményének gazdagságát. A modern és kortárs művészet közti különbségtétel mesterséges – ez a szakmai szemmel provokatív tétel a múzeum gyűjteményi kiállításának egyik fő üzenete. A kiállítás igyekszik megvilágítani a modern és kortárs művészet viszonyát, és felhívni a figyelmet a múzeumi reprezentáció kérdéseire.

Fesztiválok

Nagy érdeklődés övezte a 2021 szeptemberében megrendezett, első Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéjét. A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti eseménysorának szervezésébe a város valamennyi felekezete és kulturális intézménye bekapcsolódott. Az FMC 2022 őszén is megrendezi a fesztivált. Zenei, irodalmi, építészeti, egyházművészeti, képzőművészeti programok előtt nyílnak meg újra a szentendrei templomok, imahelyek kapui, udvarai.
A hazai jazzélet krémjét felvonultató Jazz & Szentendre Fesztivál fantasztikus koncertekkel várja a Barcsay Múzeum hangulatos udvarán a műfaj kedvelőit. 2022 májusában három estén át, 9 produkció tölti be jazzdallamokkal Szentendre belvárosát.

Irodalmi, zenei, színházi, művészeti programok

A kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetések mellett a múzeum szervezésében 2022-ben is folytatódik a népszerű KORtársalgó irodalmi beszélgetés-sorozat és a felnőtteknek szóló önismereti alkalmak, a Múzeumi Mesék. A gyerekeket, családokat kreatív múzeumpedagógiai foglalkozások és a GYIK Műhely programjai várják, és az FMC most is teret ad a Szentendrei Teátrum nyári színházi előadásainak. A Múzeumok Éjszakáján, a Múzeumok Őszi Fesztiválján koncertek, város- és művészettörténeti séták várják a látogatókat. A múzeum kurátorai online és offline igényes szakmai tartalmakkal, előadásokkal, nyitott műhelybeszélgetésekkel egészítik ki az Ferenczy Múzeumi Centrum színes programjait.

Tervezett kiállítások | 2022

I. negyedév

BARCSAY-DÍJ 2021
Kurátor: Iberhalt Zsuzsa
Vajda Múzeum

A szabadság gesztusai – Bácsi Róbert László egyéni kiállítása
Kurátor: Kopin Katalin
PhotoLab – Vajda Múzeum

KIFUTÓ MODELLEK – Vincze Ottó kiállítása
Kurátor: Muladi Brigitta
IKON, Szentendrei KÉPTÁR

Üveg hat főre
Kurátor: Bodonyi Emőke
Ferenczy Múzeum, Szentendre Terem

Melkovics Tamás kiállítása
Kurátor: Iberhalt Zsuzsa
Ferenczy Múzeum

Egész életemben hazudtam – Puklus Péter kiállítása
Kurátor: Kigyós Fruzsina
MűvészetMalom

II. negyedév

THE ORBITAL STRANGERS PROJECT – Aknay Csaba és Kotchy Gábor kiállítása
Kurátor: Kopin Katalin
PhotoLab, Vajda Múzeum

Keserü Ilona kiállítása
Kurátor: Muladi Brigitta
IKON, Szentendrei Képtár

PASSING TIME – Deim Balázs kiállítása
Kurátor: Kopin Katalin
PhotoLab, Vajda Múzeum

AZ IDŐ METSZETEIBEN – Vas István kiállítás
Kurátor: Szilágyi Zsófia
Ferenczy Múzeum, Szentendre Terem

VAKU 4 – Vizuális AKUsztika a kortárs magyar művészetben. Szimpózium és kiállítás
Kurátor: Gyenes Zsolt, Muladi Brigitta
MűvészetMalom

III. negyedév

Deim 90 – Deim Pál kiállítás
Kurátor: Deim Réka
MűvészetMalom

Témák és motívumok – Válogatás a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből
Kurátorok: Danka Zsófia, Kígyós Fruzsina, Prosek Zoltán
Ferenczy Múzeum, MűvészetMalom

Képtelenség – Pacsika Rudolf életmű kiállítása
Kurátor: Prosek Zoltán
MűvészetMalom

Csontó Lajos kiállítása
Kurátor: Kopin Katalin
PhotoLab, Vajda Múzeum

IV. negyedév

Vajda Lajos kiállítás
Kurátor: Szabó Noémi
Vajda Múzeum

Tzortzoglou Yorgos kiállítása
Kurátor: Muladi Brigitta
Ikon – Szentendrei Képtár

A brillantrózsa útja – Bartl József kiállítása
Kurátor: Kopin Katalin
Ámos Imre – Anna Margit Emlékmúzeum

Czóbel kiállítás újrarendezve
Kurátor: Muladi Brigitta
Czóbel Múzeum