Művészeti, helytörténeti tematikájú séták Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében. Tartson velünk Szentendre hangulatos, macskaköves utcáin művészeti sétáinkon, ismerd meg a festők városának művészeti, építészeti hagyományait!

2024. március 17. vasárnap 10:00
CSALÁDI DÉLELŐTT | Rajzolj Szentendrét!

Szentendre zegzugos utcái, izgalmas terei régóta kedvelt témája a festőknek. Gyertek velünk, csatlakozzunk Czóbel Bélához, Vajda Lajoshoz és festőtársaikhoz! Barangoljunk együtt a városban: utcákon le, sikátorokon fel, patakon túl és tereken át, hogy megtaláljuk a legizgalmasabb kilátópontot! Onnan szétnézve természetesen megörökítjük, lerajzoljuk az elénk táruló városképi részletet. A sétán résztvevőknek a foglalkozás időtartama alatt a szükséges eszközöket (füzet, ceruza) biztosítjuk.
Bővebb információ ide kattintva érhető el.

2024. március 24. vasárnap 15:00
MÚZEUM KORZÓ | Szentendrei őstémák az utcákon és a képeken

Szentendre 1926-ban alapított Régi Művésztelepének megalakulásakor, a történetében rendkívül mozgalmas, méretében apró Duna menti kisváros a festők városává vált. Az idetelepülő művészek aztán felfedezték az elbűvölő fekvésű városka dombos utcáinak szépségét, gyűjtötték a motívumokat, megörökítették a hangsúlyos városképi elemeket.
Az egymásra torlódó házak, a változatos tűzfalak, a Rab Ráby háza, a Rozsnyai ház, a városszerte mindenhonnan látható templomtornyok, keresztek, a Várdomb, a Városháza barokk homlokzata, a felfelé kúszó lépcsők, a Szamárhegy, a Duna kanyarulata, a Bükkös-patak stb., örök témaként szolgál a képzőművészek számára, akik itt lakóként, vagy csak vendégként 100 éve a városban alkottak, alkotnak.
Bővebb információ ide kattintva érhető el.

2024. április 28. vasárnap 15:00
MÚZEUM KORZÓ | Az alapítók nyomában

Különleges sétánkon bejárjuk azokat a helyszíneket, ahonnan 1926-tól kezdve a szentendrei művésztelep alapítótagjai a legszebb városképeket festették. A sétával egybekötött művészettörténeti előadás során megismerhetjük a művésztelep megalapításának történetét és az 1920-as években a városvezetés megbízására készült műalkotásokat.
Bővebb információ ide kattintva érhető el.