A művészi grafikák – a múzeumban kiállított eredeti képzőművészeti alkotásról készülő, limitált példányszámú lapok – kedvező árukkal és minőségi kivitelükkel egyedülálló vásárlási lehetőséget nyújtanak. Alkalmat adnak arra, hogy kedvenc műalkotásainkkal díszítsük otthonainkat vagy különleges, ünnepi ajándékként a karácsonyfa alá kerüljenek.

A Ferenczy Múzeumi Centrum hagyományteremtő vállalkozása nyomán az IKON kiállítóterében megrendezett kortárs művészeti kiállításokhoz kapcsolódva 10 lapos grafikai mappát ad ki. Az egyedi grafikák olyan jelentős alkotókkal közös együttműködésben születtek meg, mint Balogh László, Nádler István, Haász István, Vincze Ottó és Fridvalszki Márk. A lapokat szita- és archív pigmentnyomat eljárással állítottuk elő, a 10 művet tartalmazó mappákból rendhagyó módon mindössze 19 db készült.

Balogh László festőművész, grafikus Az érzések geometriája címmel az IKON kiállítótérben 2021-ben bemutatott festményei felrajzolják a művész ’60-as évektől kezdődő pályaívét. Az évek során egyre karakteresebbé, tisztábbá váló, konstruktív, ugyanakkor erősen emocionális, spontán alkotói módszerébe beengedi a korábbi organikus “lírai” alapformákat. Ugyanakkor a színek játékos dinamikájára, kontrasztjára-harmóniájára, intenzív erejére épített képei ekkor már mentesek a felismerhető valóságelemektől. Emblematikus, korszakjelölő képeinek jelentős része a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből, az utóbbi évekből való festményei a művész műterméből kerültek kiállításra, amelyhez kapcsolódóan 10 lapos pigmentnyomat-mappa is készült.

Nádler István a szentendrei Vajda Múzeumban a Szabadon című 2021-es tárlatán új grafikai műveit mutatta be. A grafikai ciklus egyes darabjain a művész a földi kötöttségek, a valóság horizontális irányú, kavargó világától való szabadulást jeleníti meg. Ennek a szférának az elhagyását Nádler esetében meditáció segíti, és az ecsetek vertikális mozgása pedig a transzcendencia elérése felé mutat: a művész a fent és a lent birodalmát egyesíti. A meditációt követő munka közben, a fekete energianyalábként szabadon áramló gesztus jelöli ki a haladás irányát, a szellemi utat a végtelen felé.

Haász István festőművész 2021-es IKON kiállításának címe: Nagyítás. Ebben a különleges, szikár, nonfiguratív sorozatában egyazon idom, szín, felület, térforma egymásra hatásait, végtelen változatait modellezte le, különböző anyagok felhasználásával. A szitanyomat-mappa egyes darabjai egy-egy stációt jelentenek a művész technikai bázisának “elanyagtalanítási procedúrájában”, ami végül kivezet a hagyományos grafikai és festészeti eljárások köréből, és digitális printeket eredményez, reagálva a művészet gyakorlatát mindig is befolyásoló társadalmi folyamatokra.

Vincze Ottó, Szentendrén élő képzőművész 2022-es IKON kiállításának címe: Kifutó modellek. Az ehhez kapcsolódóan megszületett grafikai mappa lapjain a ’90-es években újra felfedezett anyai örökség, a szabás-varrás eszközei, az oktatókönyvek és a szabásminták izgalmas ábrái, a divatrajzok elegánsan egyszerű, abszurd, talányos helyzetbe hozott figurái kaptak szerepet. Az environmentek és grafikák együtteseiben úgy jelenik meg a művész, mint egy különös gyűjtő, aki maga is örömét leli az enigmatikus ábrák, konstrukciók kigondolásában.

Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész. Kollázs-szerűen építkező alkotói gyakorlata a késő modernizmus formakészletének, szubkultúráinak nagy ívű vízióiból, zenei bázisából inspirálódik, továbbgondolja, de nem szentimentálisan, inkább kritikai szemlélettel dolgozza át azokat. A Képtárban a Szellemek találkozása című kiállításán a művész legutóbb készült festményei, a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogatott munkák, és egy, a múzeummal közösen készített szitanyomatsorozat került bemutatásra, Fridvalszki személyes védjegyévé vált murális alkotások és hanginstalláció társaságában.

Az IKON-kiállításokhoz készült mappák lapjai megtekinthetők a Ferenczy Múzeumi Centrum weboldalán.

A mappák laponként és egyben is megvásárolhatók, érdeklődni az IKON-kiállítások kurátoránál, Muladi Brigittánál lehet: brigitta.muladi@muzeumicentrum.hu