A BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék hallgatóinak terveiből nyílt kiállítás a Szentendrei Képtárban, 2023. február 4-én. A hallgatók a város izgalmas és sokrétű téri helyzeteit megismerve alkották meg vízióikat Szentendre lehetséges új közösségi épületeiről.

Milyen lehet egy attraktív védőtető a Castrum területén, hogyan lesznek karakteresek a Bükkös-patak menti piac árusítóhelyei, hogyan lehet szabadtéri színpadot építeni a Lázár-cár téren, és milyen egy fiatalok számára vonzó olvasópavilon a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár környezetében? Többek között ezekre a kérdésekre ad lehetséges válaszokat a Szentendre KÖZÉPen kiállítás.
2022 tavaszán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékén egy teljes évfolyam mintegy 250 hallgatója készített terveket Szentendre hét különböző helyszínére. A hallgatók a féléves munka során, helyi közösségi kezdeményezések, intézmények igényeire szabva, a város izgalmas és sokrétű téri helyzeteit megismerve alkották meg vízióikat Szentendre lehetséges új közösségi épületeiről.
A tervezési programok megalkotásánál olyan helyi partnerekkel dolgoztak együtt, akik maguk is a város kulturális életének ismerői, és alakítói, ezzel biztosítva a kiírások beágyazottságát és megalapozottságát. A felkért “mentorok” segítségével hétféle szituációban fogalmaztak meg építészeti prog¬ramokat: Fiatal Művészek Alkotóháza,
Castrum látogatóközpont, Balkán-ház, Művészeti iskola, Gyerekkönyvtár, Kerékpáros és evezős szálláshely, Ökoház és közösségi kert.
A terveket pályázat formájában, 2-3 fős csapatokban készítették el az építészhallgatók, ezek legjobbjait láthatjuk a kiállításon.

A kiállítást Golda János Ybl-díjas építész, az Építész Mester Egylet elnöke és Bartha András Márk DLA egyetemi adjunktus nyitotta meg, köszöntőt mondott Pilis Dániel, Szentendre alpolgármestere és Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.

A Szentendre KÖZÉPen című kiállítás 2023. február 26-ig szombat-vasárnap 14-16 óra között ingyenesen látogatható a Szentendrei Képtárban (Fő tér 2-5.).