Művészetet nyár végére (is)! A Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztiválon múzeumunk idén is több műfajban kínál kulturális különlegességeket: régészeti és irodalmi beszélgetések, underground és zseblámpás, interaktív séták, tárlatvezetések, bábelőadás nem csak gyerekeknek, kreatív családi programok.

Augusztus 27. péntek 19.00
Szentendre underground séta
A Múzeumok Éjszakája után, augusztus utolsó hétvégéjén újra lesz Szentendre underground séta. Vinkler Zsuzsi képzőművész, pszichológus és Kopin Katalin művészettörténész vezetésével a kétórás séta során a Vajda Lajos Stúdió előzményeinek és létrejöttének kultikus helyszíneit és történeteit ismerhetjük meg. A 60-as, 70-es évek szentendrei művészeti helyszíneit, underground művészeit és történeteit elevenítik fel – dombon, sikátorban, pincében és vízparton. A séta a Ferenczy Múzeumtól (Kossuth L. u. 5.) indul, érkezés a hűs VLS Pinceműhelybe.

Augusztus 28. szombat 17:00
Régészeti előadás
Éremleletek a mohácsi csatavesztés után Pest megyében – Nagy Balázs régész és numizmatikai gyűjteményvezető előadása a Kincskeresés, kaland, tudomány. Közösségi régészeti projektek Pest megyében című kiállításban (Ferenczy Múzeum, Kossuth L. u. 5.)

Augusztus 28. szombat 18:30
Helytörténeti tárlatvezetés
Tárlatvezetés Sz. Tóth Judit néprajzos muzeológussal a Szentendre, a kereskedőváros – A Castrumtól a Kereskedőházig című kiállításon (Ferenczy Múzeum, Kossuth L. u. 5.)

Augusztus 28. szombat 19:00
Irodalmi beszélgetés
Csákányi Eszter és Nagy Boglárka lesz a Ferenczy Múzeumi Centrum Megannyi Mészöly című irodalmi beszélgetéssorozatának augusztusi vendége. Az FMC beszélgetéssorozata megannyi nézőpontból mutatja be az írót Mészöly Miklós születésének centenáriuma tiszteletére. Ezúttal Csákányi Eszter színművésszel és Nagy Boglárka szerkesztővel beszélget Szilágyi Zsófia Júlia irodalomtörténész A bilincs a szabadság legyen című Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezéskötetről, a Ferenczy Múzeumban (Kossuth Lajos utca 5.)

Augusztus 28. szombat 20.00
Interaktív zseblámpás családi séta a belvárosban
Ismerd meg Szentendre híres személyiségeit és történeteit a Szentendre. Mendemonda-mendvemondva című játékos útikönyv nyomán! A sétát vezeti: Másik Zsófi építész, grafikus, illusztrátor és szerző és György Gabriella múzeumpedagógus. A program regisztrációhoz kötött: regisztracio@muzeumicentrum.hu. Indulás: Ferenczy Múzeum, Kossuth L. u. 5.

Augusztus 29. vasárnap 10.00 – 12.00
Családi nap a Kmetty Múzeumban
Angyalok és ördögök – kreatív foglalkozás gyerekeknek. Felnőtteknek kurátori tárlatvezetés Bodonyi Emőkével a Bródy Vera és barátai – Adományok két párizsi magángyűjteményből c. kiállításon (Kmetty Múzeum, Szentendre, Fő tér 21.)

Augusztus 29. vasárnap 16.00 – 17.00
Vitéz László és az ördögök – bábelőadás
A Fabula Bábszínház paravánja Szentendrére is elérkezett. Vándorútján a méltán világhírű magyar népi hős, Vitéz László látogat el Szentendrére. Ebben a történetben is megküzd az ördögökkel, és most is győz! Bábelőadás gyerekeknek, és nemcsak gyerekeknek a Bródy Vera & barátai – Adományok két párizsi magángyűjteményből c. kiállításhoz kapcsolódóan. Fabula Bábszínház: Vitéz László és az ördögök. Előadják: Felszeghy Tibor és F. Nagy Eszter. Helyszín: Kmetty Múzeum udvara, Fő tér 21., (Esőhelyszín: Ferenczy Múzeum, Kossuth L. u. 5.)

Augusztus 29. vasárnap 18:00
Kútavatás és tárlatvezetés
Kútavató ünnepséggel egybekötött tárlatvezetés a Kovács Margit, A Duna királynője c. kiállításon Szilágyi Zsófia Júliával, a kiállítás egyik kurátorával. Újra látható Kovács Margit nevezetes kútja az Úttörő és Ifjúsági Állami Áruház előcsarnokából. A többszörös költözésen, állagromláson átesett medence, az Úttörő-kút a restaurálás után a szentendrei Kovács Margit Kerámiamúzeumban kapott új helyet. (Kovács Margit Kerámiamúzeum, Vastagh Gy. u. 1. – bejárat a Görög u. felől)