EURÓPAI ISKOLA – használjuk magától értetődően a kifejezést a magyar művészettörténet egyik legérdekesebb jelenségére. De valójában mi volt ez? Művészcsoport? Mozgalom? Hogyan kell itt értenünk az európait? És hogyan az iskolát? Kik voltak a meghatározó alakjai, milyen kapcsolatok fűzték őket egymáshoz, miért felejtődtek el hosszabb időre, kik és mikor fedezték fel őket újra? Milyen művekről mondhatjuk azt, hogy európai iskolások? Hogyan kapcsolódik mindez Szentendréhez?

Új, izgalmas összefüggéseket tár fel TOPOR TÜNDE és WINKLER NÓRA szubjektív tárlatvezetése az Európai Iskola | Veszélyes csillagzat alatt (1945-1948) című kiállításon június 2-án, vasárnap 10:30-kor a MűvészetMalomban (Bogdányi u. 32.). Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Június 8-án, szombaton 16:00-kor az Európai Iskola-kiállítás kerekasztal-beszélgetés sorozatának harmadik, egyben záró alkalmára kerül Forradalom a művészetben? címmel a MűvészetMalomban, a téma jeles képviselőivel. A 20. századi magyar művészet egyik legfontosabb művészeti csoportosulásáról beszélget FORGÁCS ÉVA, HORÁNYI ATTILA és PATAKI GÁBOR művészettörténész. Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Az Európai Iskola programjain a tárlathoz készült, igényes művészeti album 20%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.