tárlatvezetés

Pacsika Rudolf: Képtelenség

Kurátor:

Prosek Zoltán

Tatai Erzsébet Németh Lajos-díjas művészettörténész, a METU Művészet- és Designelméleti Intézetének docense, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének tudományos főmunkatársának tárlatvezetése a Képtelenség című kiállításon.

Pacsika Rudolf egy sajátos bináris művészeti nyelvi modellt alkotott, amely a strukturalista és a posztmodern filozófiai tételekre épül. Művészetében elszakította a vizuális nyelvet a használattól, és mint absztrakt létet próbálja definiálni. A megalkotott vizuális nyelv alapja a szignifikáció, amely kapcsolatot teremt egy bizonyos dolog (jelölt) és egy képlet (jelölő) között. A jelölő és a jelölt közötti reláció Pacsika művészetének nyelvi jele. Rendezi, vagy akár fel is függeszti a „nyelvhasználatok” közötti hagyományos határokat és megszabadítja a tárgy-területet a kanonizáció terhétől. Szűkített retrospektív tárlata munkamódszerébe, gondolkodásába kíván betekintést adni néhány műegyüttes bemutatása keretében.

A kiállítás 2022. 09. 30-tól 2022. 12. 18-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható.

A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül valósul meg.

A múzeumi belépés kiállításainkra és programjainkra az egészségügyben dolgozóknak 2022. december 31-ig INGYENES!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2022.10.07.
17:00 — 18:00 (1h)

MűvészetMalom

iCal