tárlatvezetés

Deim Pál: Csendek – Az életmű új rétegei

Kurátor:

Deim Réka

Kelen Anna művészettörténész tárlatvezetése.

Páratlan összefogás a művészeti világban: a Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki az idő előtt bezárni kényszerülő, szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című nagyszabású életműkiállítását, amelyet 2023.02.03. és 2023.03.17. között ingyen tekinthet meg a közönség. A tárlat a Kossuth-díjas Deim Pál mintegy 150 művét vonultatja fel, és ezzel átfogó képet ad a művész munkásságáról.
Deim Pál (1932-2016) a hatvanas években induló magyar neoavantgárd képzőművészet meghatározó alakja. A Ferenczy Múzeumi Centrum és a Virág Judit Galéria együttműködésében megvalósuló, magángyűjteményekből érkező, remekművekkel bővített életműkiállítás, friss szempontok mentén eleveníti fel sokszínű munkásságát. Deim Pál vizuális nyelve néhány jellegzetes motívumra épül, amelyek variálása és a térrel kialakított viszonya minden alkotói korszakában újabb jelentésrétegekkel gazdagodik. Sajátosan emberközpontú geometrikus absztrakt művészete a nyugat-európai modernista festészeti hagyomány és a szentendrei-pravoszláv motívumvilág ötvözéséből indul ki. Korai műveinek spirituális csendje szorosan összefügg a tér értelmezésének elmélyült kutatásával, amely később is meghatározza munkásságát. A csend elemi rendezőelve szintézisre törekvő alkotói látásmódjának, így a kiállítás e fogalom fényében tekinti át közel hat évtizedet átfogó pályáját. A terekben egymással kölcsönhatásba kerülő festmények, plasztikus alkotások, köztéri pályaművek, valamint emlékműtervek jól érzékeltetik konzekvensen, szigorú belső logika szerint épülő életműve ívét és változatosságát.

A kiállítás 2023. 02. 03. – 2023. 03. 17. között hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között látogatható.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2023.03.07.
17:00 — 18:00 (1h)

Virág Judit Galéria

iCal