Szentendrei Múzeumok Éjszakája 2023

16:00 Mit kaptunk Vajdától? Radák Judit Vajda-kutató tárlatvezetése a Vajda, a próféta című kiállításon
Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.
16:00–20:00 Mozaik a macskakövön – Közösségi alkotás a Barcsay Múzeum és a Kmetty Múzeum között
Dumtsa Jenő utca, Fő tér
17:00-20:00 ISBN x FMC x Kijárat Kiadó könyvvásár
Kedvezményes könyvvásár a Kijárat Kiadó köteteiből.
Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.
17:00 Múzeumra hangolva – beavató tárlatvezetés az FMC és a debreceni MODEM edukációs programjának alkotóival
MűvészetMalom, Bogdányi u. 32.
17:00–23:00 Ne dobja ki az emlékeket!
Múzeumi gyűjtőkampány a Ferenczy Múzeumi Centrum helytörténeti gyűjteményéhez
Kutasson kicsit a fiókokban, albumokban, rejtett dobozokban, a padláson!
A városlakók, a város és környéke életének történéseit, változásait dokumentáló, rögzítő iratokat, fotókat, szórólapokat vagy kisebb tárgyakat hozza be hozzánk a Múzeumok Éjszakáján!
Muzeológusainkkal beszélgetve, egyeztetve kiderül, miért fontos, értékes egy megsárgult szerződés, egy-egy szakadozott fotó vagy egy rég elfeledett mozijegy.
Helyben szkenneljük, fotózzuk, adatoljuk az előkerült kincseket, mellyel a mi (virtuális) gyűjteményünk gyarapszik, de mindenki hazaviheti portékáit! Persze örülünk, ha valaki úgy érzi, jobb helye van a múzeumban az amúgy félreeső helyeken porosodó iratoknak, fotóknak, tárgyaknak!
Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.
17:00–23:00 Le parfum, la composition – játék az illatokkal és képekkel | Zólyomi Zsolt parfümőr válogatása alapján
Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.
17:00 #Olvass könyvklub EXTRA Ott Annával | vendég: Závada Péter
Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.
18:00 Koponyalékelések és fertőzések nyomai a pátyi honfoglalás kori temető leleteiben | Dr. Hajdu Tamás antropológus előadása a Tarsolylemezek – A honfoglaló elit c. kiállításon
MűvészetMalom, Bogdányi u. 32.
18:30 Érzékekre hangolva | Csokoládé és képek | Klimó Károly tárlatvezetése csokikóstolóval
Czóbel Múzeum, Templomtér 1.
19:00 ISBN könyvesboltavató pezsgős koccintással és ISBN x FMC x Kijárat Kiadó könyvbemutató. Lovász Ádámmal, a kötet egyik szerzőjével Bartha Ádám és Pető Zoltán beszélget H.P. Lovecraft – Poszthumanista olvasatok című kötetének kapcsán
Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.
20:00 Kiállítás-megnyitó | Barcsay Jenő: A Formák ritmusa c. kiállítás-megnyitó, utána az Ágoston Béla Qrtett jazzkoncertje, Szentendre Fő terén
Kmetty Múzeum, Fő tér 21.
21:00 Dobbanó | Afrikai közösségi tánc Divin Ngamba vezetésével a Cataracta c. kiállításhoz kapcsolódva
PhotoLab – Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.
21:00 Kurátori tárlatvezetés Iberhalt Zsuzsa művészettörténésszel Barcsay Jenő: A Formák ritmusa c. kiállításon
Kmetty Múzeum, Fő tér 21.
21:15 Esti Múzeum Korzó | Ismerd meg a Ferenczy Múzeumi Centrumot! Zseblámpás helytörténeti és építészeti séta Komáromi-Raisz Borbála idegenvezetővel, FMC Múzeumok
A séta a Ferenczy Múzeum elől indul, Kossuth u. 5.
21:30 Nyújtsd a kezed! | Párkapcsolati meseest Nagy Lucával 16+
Kovács Margit Kerámiamúzeum, Vastagh Gy. u. 1.
22:00 Körforgásban a divat | Tárlatvezetés Csalár Bence divatújságíró és divatszakértő, a Színfalak mögött – A magyar divat című kötet szerzőjével A Gyűjtemény c. kiállításon, Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.
23:00 Éjszaka a raktárban | Raktártúra az FMC grafikai gyűjteményébe Kigyós Fruzsina kurátor és Eged Dalma gyűjteménykezelő vezetésével
Ferenczy Múzeum, Kossuth u. 5.

Családi programok a kiállítóterekben:
Vissza a múltba! Folyamatosan a MűvészetMalomban, A tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei című kiállításban és a múzeumpedagógiai teremben (Deim-terem). Online elérhető családi szabadulószoba és honfoglalás kori stylist játék.
Utazz velünk! Folyamatosan a Ferenczy Múzeumban, A GYŰJTEMÉNY című tárlaton. Interaktív családi vezető rejtvényekkel, nyomozással, kódfejtéssel és apró meglepetésekkel.
Mondd el! Hagyj itt nekünk három szót, kifejezést, ami elmondja, mit gondolsz a kiállításról!

Egyéb fontos információk:
Szentendrei Múzeumok Éjszakája: Egy város, egy este, egy karszalag: álomprogramok a Ferenczy Múzeumi Centrumban (FMC) és a Skanzenben.
A megváltott karszalaggal a Skanzen és a Ferenczy Múzeumi Centrum eseményei látogathatók.
A karszalag nyitvatartási időben a múzeumok pénztáraiban, a szentendrei TDM-ben, valamint a jegymester.hu oldalon vásárolható meg 3000 Ft felnőtt és 1500 Ft kedvezményes diák/nyugdíjas jegyáron, 6 éves kor alatt ingyenes.
A szentendrei programok a központi múzeumok éjszakája karszalaggal is látogathatóak. (Az aznapra váltott Skanzen napijegy és a Skanzen Kártya a Múzeumok éjszakája programra nem érvényes.)
A Skanzenben a Múzéj programok 18:00 órakor kezdődnek, belépés 17:00 órától lehetséges.

Közlekedés:
A HÉV-állomástól a program ideje alatt óránként kétszer retúr Robur járat közlekedik, amelyet a Szentendrei Múzeumok Éjszakája karszalaggal ingyenesen lehet igénybe venni. A buszjárat megállóhelyei: Szentendre belvárosa, FMC múzeumai (11-es úti megálló) és a Skanzen, Erdély tájegység.
A MAHART PassNave Kft. hajót indít erre az estére, amely Budapest Vigadó térről 17 órakor indul, érkezik 18.30 órakor, a Szentendre belvárosi hajóállomásra, és amellyel 22 órakor vissza is indulhatunk a Vigadó térre, 23 órakor köt ki Pesten.

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

2023.06.24.
16:00 — 22:55 (6h 55′)

Szentendre

iCal