Szentendrei Jazz- és Borfesztivál

2021. szeptember 24., péntek, 15:00–23:00

A koncertek a Szentendrei Kulturális Központ és a Ferenczy Múzeumi Centrum közös szervezésében valósulnak meg. A belépés ingyenes, de előzetes e-mailes regisztrációhoz kötött. Az ülőhelyeket maximum 120 főig tudjuk biztosítani. Kérjük az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat legkésőbb 2021. szeptember 23. (csütörtök) este 8 óráig jelezzék.

regisztráció

15:00

Karosi Júlia Quartet

Karosi Júlia egyéni hangvételű vokális műsorával a hazai és külföldi színpadokat is bejárta az elmúlt évtizedben. Az énekesnő a klasszikus zene felől érkezett a jazzbe, ami nemcsak magas szintű énektechnikáján, kifejező tónusain, de választott zenei világán és repertoárján is nyomot hagyott. Saját szerzeményei mellett előszeretettel nyúl izgalmas standardekhez, népdalokhoz és klasszikus szerzők darabjaihoz Bartóktól, Kodályon át Gershwinig, akinek nemrég külön albumot szentelt. Azonban ezekben az átiratokban is mindig a személyesség érdekli, az, amit a jazz eszközkészletének segítségével saját magáról és mai világunkról elmesélhet. Mindezen zenei inspirációk esszenciája pedig az énekesnő saját szerzeményeiben hallható: a Stroller of the City Streets, Hidden Roots, vagy a nemrég megjelent Without Dimensions darabjain. A szerzői albumok dalai a kiváló alkotó- és zenésztársakkal közös munka során válnak igazán sajáttá, olyan jazzdarabokká, amelyek bármely színpadon megállják a helyüket Japántól Amerikáig. A Without Dimensions című albumon, amelynek a Müpában volt a premierje, a Grammy-díjas New York-i jazzgitáros, Ben Monder a vendégszólista.

Karosi Júlia – ének
Tálas Áron – zongora
Bögöthy Ádám – nagybőgő
Varga Bendegúz – dob

17:00

Lantos Zoltán OpenSource
Vendég: Karosi Júlia

Lantos Zoltán külföldi world music- és jazzegyüttesek állandó vendégszólistája. Együttese, az OpenSource nehezen behatárolható irányzatot képvisel, amelyben a hegedű ritkán hallható elektronikus és groove-centrikus közegben szólal meg. Mindezt ellenpontozza és átjárja egyfajta meditatív minimalizmus, mélyen áthatva a keleti zenék gondolatiságával és spiritualitásával, miközben a ritmusszekció – DJ-vel és ‘élő’ elektronikával kiegészülve – szinte táncolhatóvá teszi ezt a lebegést, valahol a kultikus szabadzene, a Dn’B, a Dubstep, a World Music, a Rock és a Nu Jazz határmezsgyéjén. Ugyanakkor ez valójában nem eklektikus zene. Inkább egy organikus centrumból kiáramló, izgalmas, intellektuális játék és beavatás azon az ösvényen, amit ez a sajátságos hegedű-sound már évek óta alakít. Az OpenSource – nevéből is adódóan – ‘nyílt forrású’ közös műhely kíván lenni, címkék és műfaji határok nélkül.

Lantos Zoltán kiváló partnerei fiatal, de már ismert zenészek a magyarországi színpadokon és külföldön is. Tálas Áron rengeteget foglalkoztatott billentyűs és zenekarvezető, miközben az elmúlt tanévben egy éves svájci mesterkurzuson dobosként vett részt. Az OpenSource vendégművészei között szerepelt már Nils Petter Molvaer trombitás és Eivind Aarset gitáros, a skandináv nu jazz legendái.

Lantos Zoltán – hegedű, elektronika
Tálas Áron – billentyűs hangszerek
Barcza Horváth József – nagybőgő, basszusgitár
Csízi László – dob
Andrew J – elektronika
vendég: Karosi Júlia

19:00

Ávéd János Quartet

Ávéd János hangszerén, a szaxofonon az egyik legkeresettebb muzsikus, számtalan hazai formációban közreműködik, tagja a Modern Art Orchestrának és a fesztiválon is fellépő Gadó Gábor zenekarának, maga is több együttest vezet. Horváth Balázs és Sárvári Kovács Zsolt a jazzvilág ismert session zenészei, a Liszt- és Gramofon-díjas Fassang László orgonista pedig a klasszikus zenei hagyományok felől csatlakozott egy közös, stílusfüggetlen zenei nyelv megvalósításának céljával. Műsorukban jól megfér egymás mellett Messiaen, Bartók, vagy Bach zenéje, jazz sztenderdek, szabad improvizációk illetve saját kompozíciók, de ezekben szándékosan nem gyömöszölik egymásba a különböző műfajokat, inkább lecsupaszított zenei elemekből kísérelnek meg új hangzást építeni.

„Fassang Lacival, a magyar orgonaélet egyik legkiemelkedőbb figurájával 2013-ban kezdtünk el dolgozni. Régóta csodálom zenei látásmódját és műveltségét, ami az évszázadok óta meggyökerezett egyházi zene és billentyűs improvizáció hagyományain alapszik és a mai kortárs zenében virágzik ki. Laci egyaránt használ akusztikus zongorát, fender rhodes-ot és hammond orgonát is. Azt gondolom, hogy az ő zenei talentuma, egyéni hangszíne átsüt bármilyen billentyűs hangszerről is legyen szó.” (Ávéd János)

Ávéd János – szaxofon
Fassang László – hammond orgona, zongora, rhodes
Horváth Balázs – bőgő
Sárvári-Kovács Zsolt – dob

21:00

Gadó Gábor Quintet

Gadó Gábor nemzetközi viszonylatban is az egyik legismertebb magyar gitáros. Első zenekarát Joy néven szervezte meg. 1995-ben Franciaországba költözött, „francia” együttest alakított, később egy ideig Londonban is élt. Saját kiemelkedő sikerű lemezei (Greetings from the Angel, Homeward, Modern Dances for the Advanced in Age, stb., mind a BMC kiadásában) mellett zeneszerzője és közreműködője Winand Gábor (1964–2021) több, nemzetközi díjnyertes albumának is. Gadó 2003-ban elnyerte a francia LAcadémie du Jazz által az év európai jazzművészének évente odaítélt Bobby Jaspar-díjat. A francia és nemzetközi fesztiválok, klubok keresett vendége. Jelenlegi kvintettjében a hazai jazzélet kiemelkedő zenészei szerepelnek. Gadó zenéje elsodor és kiforgat magunkból, oda juttat, ahol elveszítjük magunkat, és úgy elragad, hogy beleborzongunk – írta róla a legnevesebb francia szaklap hasábjain Franc Bergerot.

„A zene, amit játszunk, kontemplatív, intim attitűdből bontakozik ki, távol áll minden trendi befolyástól. Mindig van egy gyökér-gondolat vagy princípium, ami elindítja a kreációt: tehát nem zenéből születik, hanem egy nézőpont szülte állapotból. Emellett nagyon fontos a többszáz éves európai tradíció, valamint a hely: Közép-Európa, ahol két kultúra, az orientális és okcidentális határvidékén állva lehet megnemesíteni az individuális késztetéseket.”

Gadó Gábor – gitár
Bacsó Kristóf – szaxofon
Ávéd János – szaxofon
Horváth Balázs – bőgő
Halmos András – dob

A rendezvény egészére a belépés a hatályos járványügyi szabályok szerint lehetséges, ami szerint szabadon (védettségi igazolvány nélkül) látogatható.
Kérünk mindenkit, hogy INDULÁS ELŐTT MINDENKÉPPEN TÁJÉKOZÓDJON A BELÉPÉS RÉSZLETEIRŐL, HISZEN A SZABÁLYOK VÁLTOZHATNAK AZ AKTUÁLIS KORMÁNYRENDELETEK FÜGGVÉNYÉBEN.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2021.09.24.
15:00 — 23:00 (8h)

Barcsay Udvar

iCal