kurátori tárlatvezetés

Kmetty János – Az örök kereső 2.0 – Fókuszban a tájképek

Kurátor:

Bodonyi Emőke

Kmetty János művészetét már életében olyan neves írók, költők kísérték figyelemmel, mint Kassák Lajos, Kárpáti Aurél, Bálint Aladár, Füst Milán. A korszak egyik legjelentősebb művészeti írója, Kállai Ernő is észrevette azt a kettősséget, ami Kmetty művészetét jellemezte. A korai kubisztikus, szigorú következetességgel felépített festészetét fokozatosan felváltotta a színnek és a fénynek egyre nagyobb teret biztosító felfogás. Ebben nagy szerepet játszott az, hogy a festő egyre több időt töltött Szentendrén: „Festményein a szerkezet merev, mértani abroncsai a harmincas években kezdtek lazulni. Stílusa ettől fogva egyre hajlékonyabbá, érzékletesebbé vált, színei, mintha csak van Gogh lángoló hevülete érte volna őket, napfényes, ízes árnyalatokban dúskáló, áradó lendületre kaptak.” E változás leginkább Kmetty tájképfestészetében érhető tetten. A kurátori tárlatvezetés ennek bemutatására vállalkozik, miközben áttekintést kapunk a teljes életműről is.

Kmetty Jánost (1889–1975) a kubizmus egyik hazai megismertetőjeként tartjuk számon, bár nem vette át annak minden jellegzetességét: egy saját festői világához igazított, egyénileg értelmezett változatát alakította ki. A művész alapvető feladatának tartotta, hogy a festészet szemléleti igazságait és a kor szellemét egyaránt megtalálja. Ennek jegyében egész pályája során rendkívüli következetességgel és analizáló hajlammal vette birtokba környezetét.

Az általa művelt műfajok közül talán a tájkép az, ami legközelebb állhatott lelki alkatához. Ebben találta meg legszemléletesebben annak a lehetőségét, hogy az ember és a világ, a festő és a világ viszonyát értelmezze. Egész életét és munkásságát annak szentelte, hogy megtalálja azt a kifejezési módot, ami kora szellemiségének leginkább megfelelt.

A kiállítás 2021. november 12. – 2022. november 13-ig, csütörtöktől–vasárnapig 10:00–18:00 óra között látogatható.

A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható, amit online is megvásárolhatnak.

A múzeumi belépés kiállításainkra és programjainkra az egészségügyben dolgozóknak 2022. december 31-ig INGYENES!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2022.08.26.
17:00 — 18:00 (1h)

Kmetty Múzeum

iCal