művészetterápiás alkotói program

Szenior Péntek

Havonta ismétlődő kalandos utazás Zám Mária művészet- és táncterapeutával a művészetek városában.

Aktuális foglalkozásunk állomása a MűvészetMalom Deim Pál: Csendek című kiállítása.

Dr. Zám Mária tánc- és művészetterapeuta vezetésével indul el májustól a havonta jelentkező, a szenior korosztályt megszólító művészetterápiás alkotói program a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállító- és alkotótereiben. Olyan, különleges atmoszférájú műhelysorozatot kínál a múzeumi centrum, amelyben eltérő művészeti ágak találkoznak. A művészetterápiás foglalkozásokon a kiállítások megtekintése után a szabad alkotóenergiákra alapozva lehet rajzolni, festeni, irodalmi alkotásokat felfedezni, akár táncolni, vagy csak élvezni a zenét és az alkotás örömét.

Dr. Zám Mária eredeti szakmáját tekintve szociológus és történelem tanár, de évtizedek óta foglalkozik művészet- és táncterápiával. Az ELTE-n önismereti csoportokat vezetett, tanított a Gent-i Egyetemen, a Tűzmadár alapítványnál gyógyuló rákbetegeknek segített autentikus mozgásterápiával. Nyaranta művészeti táborokat tart az Őrségben.

Deim Pál művészetét többnyire a csenddel jellemezzük. Vajon hol találkozunk mi magunk a belső csenddel? A mai világ sodrásában ez a legnehezebb, a magunkkal való találkozás felvállalása, a belső figyelem megtalálása. A művészetterápiának éppen ez a célja, hogy az alkotások során eljussunk ahhoz az elmélyült figyelemhez, melyben a csend megnyilatkozhat. S ebben a csendben megnyilvánulhassanak az ember létkérdésére adott válaszai.
Mit jelent számunkra a tér? Hol érezzük magunkat biztonságban és komfortosan? A létezés vajon hol kezdődik és hol végződik? Születés és elmúlás hogyan jelenik meg az életünkben?
A műhelymunka során az alkotásokon keresztül keressük ezekre a kérdésekre a választ.

Az esemény belépőjeggyel látogatható.

Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu

A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül valósul meg.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2022.10.21.
14:00 — 18:00 (4h)

MűvészetMalom

iCal