megnyitó

A harangozó háza

A megmentésre váró szentendrei NÉPMŰVÉSZETEK HÁZA új életre kel, egyelőre online kiállításunkban. A gazdag szerb kereskedőváros barokk épületei mellett igazi kuriózum ez a paraszti kultúrát idéző épület. A katolikus egyház gondozásában állt egyszerű, paticsfalú, gerendavázas, három helyiséges ház iskolaként működött a 18. században, de az 1840-es évektől már a mindenkori harangozó lakott benne. A titokzatos falépcső az ő munkáját könnyítette meg, közvetlen összeköttetést biztosítva a katolikus plébániatemplommal.
A HARANGOZÓ HÁZA online kiállításban elképzelt harangozónk életterét és mindennapjait ismerhetjük meg, kicsit beletekintve 19. század végi, 20. század eleji városi térbe, miközben a régebbi időket őrző belső enteriőrt Petőfi Sándor A HELYSÉG KALAPÁCSA című vígeposzának háttereként is játékba hozzuk.
A honlap vizuális világának megteremtésében a ház és a város adta tereken és látványokon túl főként a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének tárgyait, dokumentumait és fotóit használtuk fel, az ötlet és a tartalom a Muzeológiai és Irodalmi Osztály munkája.
A kísérletező lendülettel alkotott, a látogatókat és a szakmai érdeklődőket szűkebb és bővebb tartalommal váró, de a felfedezői aktivitást motiváló virtuális kalandozás lehetőségét kiaknázó online kiállítás vállalkozó szellemű programozója a DIGITÁLIS KÉPMŰHELY, az üde és vonzó grafikai arculat tervezője LÁZÁR ZSÓFIA.

Az online kiállítás linkjét június 20-án, 18 órakor tesszük közé!

A helység kalapácsa a budapesti VÖRÖSMARTY GIMNÁZIUM tanulóinak és pedagógusainak előadásában hangzik el.

A harangozó háza online kiállítás az NKA Petőfi200 támogatásával készült.

2023.06.20.
18:00 — 19:00 (1h)

Szentendre

iCal