megnyitó

Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei

A Kárpát-medence 10. századi, honfoglalás kori hagyatékának kiemelkedő leletei a veretekkel, vagy lemezzel díszített tarsolyok. Az övön viselt bőrtarsoly főként a rangos férfi temetkezések melléklete, melyben a mindennapi élet során használt apró tárgyakat, elsősorban a tűzgyújtáshoz használt eszközöket tárolták. A tarsolyok teljes fedőlapját beborító lemezek viseletének szokása már az új hazába költözött magyarok szállásterületén alakult ki, a kalandozó hadjáratok biztosította nemesfémbőségnek köszönhetően. Az utóbbi évek régészeti kutatásai eredményeként ugyanakkor a Kárpátoktól keletre, Kelet-Európa kora középkori régészeti hagyatékában is egyre nagyobb számban kerül elő ez a tárgytípus. A kutatás a tarsolyos sírok előkerülését sokáig többnyire a Dunától keletre, főként a Tisza-vidékre helyezte. Az elmúlt évtizedek progresszív beruházási hullámainak hatására számos feltárást végeztek a régészek a kutatás számára eddig ismeretlen területeken is. Így a Ferenczy Múzeumi Centrum is több új, honfoglaláskori temetőből előkerült leletanyaggal gazdagodott.
A kiállításhoz angol és magyar nyelvű katalógus kapcsolódik, valamint a kiállítás-megnyitóvalegy időbenháromnapos nemzetközi régészeti konferencia kezdődik Árpád népe címmel, melyen a honfoglalás korának új kutatási eredményeit foglalják össze a szakemberek, a nyelvészettől a régészeti leleteken át a történeti vonatkozásokig.

A vendégeket üdvözli:
Prosek Zoltán múzeumigazgató, Ferenczy Múzeumi Centrum
L. Simon László főigazgató, Magyar Nemzeti Múzeum

A kiállítást megnyitja:
Dr. Vitályos Eszter, miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár

A kiállítást bemutatja:
Révész László DsC. régész, muzeológus, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos főmunkatársa, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető docense

A kiállítás 2023. április 14-től szeptember 17-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2023.04.13.
18:00 — 19:00 (1h)

Ferenczy Múzeum

iCal