megnyitó

Takarékos módi

Eleink nemzedékeken át öröklődött mentalitása, a paraszti kultúra jellemző sajátossága volt a takarékos életmód, a tárgyak megbecsülése, használhatóságának meghosszabbítása és az újra felhasználás. A kiállítás e szemléletmód aktualitását kívánja hangsúlyozni: a paraszti életmód példái szemléltetik, miként nyilvánult meg a takarékos mentalitás a mindennapokban, a táplálkozás, öltözködés a környezetbarát tárgyhasználat terén.
A takarékos szemléletet a fogyasztói társadalom értéktelenné, szükségtelenné degradálta, mára viszont létfontosságú, egyre inkább követendő minta. A kiállításon helyet kapnak a jó gyakorlatok, napjaink pozitív példái is. Az érdeklődő felnőtteket aktívan bevonjuk az újrahasznosított tárgyak gyarapításába és külön „szinten” szólítjuk meg a gyerekeket.
A kiállítást a Ferenczy Múzeumi Centrum anyagán túl megyei intézményektől, magánemberektől kölcsönzött tárgyak, valamint fényképek, filmek, tárgytörténetek színesítik.

A vendégeket köszönti:
dr. Lauter Éva igazgatóhelyettes

A kiállítást megnyitja:
dr. Sári Zsolt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató helyettese

Közreműködik:
Lengyel Szabolcs Micsi népzenész

A kiállítás 2024. június 21. – október 06. között, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óráig látogatható.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2024.06.20.
18:00 — 19:00 (1h)

Ferenczy Múzeum

iCal