megnyitó

Szabadon – Nádler István kiállítása

Nádler István kiállítása a szentendrei Vajda Múzeum emeletén 2020/21-es új papírmunkáit mutatja be, amelyek közül 10 lap, már hagyományt teremtve, a Ferenczy Múzeumi Centrum kiadványaként egy megvásárolható mappát alkot.

A Szabadon című ciklus, amelynek része a 10 lapos mappa is, mint ahogy a művész sajátos filozófiai rendszerében eddig is megfigyelhettük, folyamatosan visszautal korábban felvetett törekvéseire, ugyanakkor túlmutat rajtuk.

„A közép a harmónia, ami az ellentétes erőket egyesítő szándékkal oldja. A közép nem más, mint a lélek harmóniája, az a ritka pillanat, mikor az ego nem figyel, nem akar. Mindig ennek a középnek valamelyik ellentétes oldalán áll az ember. Egész pályám e két oldal ismeretéről, feldolgozásáról szól.” (Nádler István)

A most bemutatott lapokon a művész a fent és a lent területét egyesíti, miközben a „közép” folyamatos fenntartása a célja. A művész mozgását követve a különbözőképpen viselkedő matéria sűrűn felfelé törekszik, spirálszerűen örvénylik, kereszt alakban fröccsen, majd fellazul, eltűnik. A meditációval feloldódott, szabadon végzett munka közben, a fekete energianyalábként felfelé áramló gesztus jelöli ki a haladás irányát, a szellemi utat a végtelen felé. (Muladi Brigitta)

A vendégeket üdvözli:
Prosek Zoltán múzeumigazgató

Közreműködik:
Mészáros Dániel klarinét

A kiállítás 2021. 10. 06. – 2022. 01. 09. között, csütörtöktől vasárnapig, 14 és 17 óra között tekinthető meg.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2021.10.06.
18:00 — 19:00 (1h)

IKON | Vajda Múzeum

iCal