megnyitó

Nagyítás – Haász István kiállítása

Az IKON kiállítótér második kiállításán Haász István különleges nonfiguratív sorozatát láthatjuk, amelynek fókuszában az a szitanyomatokat tartalmazó mappa áll, amit a megnyitóval egybekötve július 14-én, elsőként mutathatunk be a szentendrei kötődésű művészek számára, nyomtatási lehetőséget biztosító mappasorozatunkban. A 10 grafikát magában foglaló Karantén című szériát egyben, és az egyedi lapokat limitált számban a látogatók az IKON-ban meg is vásárolhatják.

Haász István (1946) Munkácsy-díjas festő, érdemes művész, a New-Yorki Pollock-Krasner Foundation ösztöndíjasa és DAAD ösztöndíjas volt, 28 éve az OSAS Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület tagja. 22 éven át alkotott a Szentendrei Régi Művésztelepen, és tanított a MOMÉ-n.

Műveiben, sorozataiban egyazon idom, szín, felület, térforma egymásra hatásait, végtelen változatait modellezi le, különböző anyagok felhasználásával. Ennek a folyamatnak egy stációja a pandémia idején, a Ferenczy Múzeum grafikai műhelyében készült Karantén I-X., címet viselő, 19 példányos szitanyomat széria, ami nagy szerepet kap a művésznek a kiállításon megfigyelhető ’elanyagtalanítási procedúrájában’. Ez végül kivezet a hagyományos grafikai és festészeti eljárások köréből, és digitális printeket eredményez, reagálva a művészet gyakorlatát mindig is befolyásoló társadalmi folyamatokra. Azzal, hogy a mindennapi élet és a művészet egyazon csatornán, a közösségi hálón kommunikálja magát, a képek befogadási ideje rövidül. A művész láthatósága megnövekszik, ha repetitív módon reagál saját műveire, azoknak variációit készíti el, így gyorsan felismerhető, autonóm jelet hagy az internet globalizált struktúrájában.

A vendégeket üdvözli:
Prosek Zoltán múzeumigazgató

A kiállítást megnyitja:
Bodnár Zoltán műgyűjtő

A kiállítás megtekinthető:
2021. 07. 15. – 2021. 08. 29.

Nyitvatartás:
július 15–31-ig szerda – szombat 14:00–17:00
augusztus 1–29. csütörtök – vasárnap 14:00–17:00

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2021.07.14.
19:00 — 20:00 (1h)

Vajda Múzeum

iCal