megnyitó

Szellemek találkozása (Meeting of the Spirits)

Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész, a Bécsi Iparművészeti Egyetemen kezdte tanulmányait, majd 2011-ben a Képzőművészeti Akadémián diplomázott, később Lipcsében posztgraduális mesterképzésen vett részt. 2014 óta a Technologie und das Unheimliche (Technológia és a Kísérteties) nevet viselő kiadói projekt és művészeti kollektíva alapítója és grafikus szerkesztője. 2009-től a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE), Budapest, 2019-től Professional Association of Visual Artists (BBK), Berlin tagja. 2013 óta aktív kiállító. Az Art+Text Gallery, a Horizont Galéria, a C3, online Budapest; a Karlin Studios Prága; a Kunstverein am Rosa-Luxemburg-Platz Berlin; a Gallery TIC Brünn; a Kortárs Művészeti Intézet, ICA-D Dunaújváros; a Kunstraum Lakeside Klagenfurt; a Július Koller Society (T+U Kollektívával), Pozsony jelzik egyéni bemutatkozásának állomásait. Fridvalszki Európa-szerte számos csoportos kiállításra kapott meghívást, többek között a Trafó Galéria; a Lehrter 17, Berlin; a Meetfactory, Prága; a BWA Sokół Gallery, Nowy Sącz; a D21 Kunstverein, Lipcse; a Kunsthalle Exnergasse, Bécs; a Kisterem Galéria, Budapest; a 34. Ljubljanai Grafikai Biennále, MGLC; a Magyar Nemzeti Galéria; a Ludwig Múzeum, Budapest tárlataira. Háromszor jelölték az Esterházy-díjra, 2017-ben a Leopold Bloom-díjra, 2018-ban a lipcsei Kulturstiftung des Freistaates Sachsen ösztöndíjában részesült, az idén Berlinben megkapta a Stiftung Kunstfonds ösztöndíjat. Zemlényi-Kovács Barnabás, a művésszel évek óta együttműködő teoretikus interpretációjában Fridvalszki Márk alkotói módszere egyfajta „archeo-futurológia”, az elveszett jövők, modernista víziók szónikus és vizuális maradványainak következetes feltárása egy jövő utáni, időtlen korban. Kollázs-szerűen építkező alkotói gyakorlata a késő modernizmus formakészletéből, a kora 90-es évek szubkultúráiból és ezek utópikus pillanatainak szellemiségéből merítkező erőket kívánja aktiválni.
Jelen kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében kiemelt helyet elfoglaló, a tér falain megjelenő Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia inspiráló művészi magatartása, már toposszá, ikonikussá vált kozmikus képi motívumai közvetetten idéződnek meg Fridvalszki munkáiban. A Képtárban a művész legutóbb készült festményei, a Ferenczy
Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogatott munkák, és egy, a múzeummal közösen készített szitanyomat sorozat kerül bemutatásra, a Fridvalszki személyes védjegyévé vált murális alkotások és hanginstalláció társaságában.

A vendégeket köszönti:
Prosek Zoltán múzeumigazgató

A kiállítást megnyitja:
Szabó Bálint, zenész, interdiszciplináris kutató

Közreműködik:
Hock Ernő, jazz zenész

A kiállítás 2022. július 31. – szeptember 18., csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között látogatható.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2022.07.30.
17:00 — 18:00 (1h)

Szentendrei Képtár

iCal