megnyitó

Építészeti tervpályázat

Szentendre Város Önkormányzata és a Ferenczy Múzeumi Centrum felkérésére, az Építész Mester Egylet Mesteriskola felvételi tervpályázatára számos továbbgondolásra érdemes munka érkezett be. Az építészszakos hallgatók feladata volt a Castrum környékének újragondolása, a Paprikabíró utca és Dunakanyar körút menti buszparkolóba érkező nagy tömegű kiránduló számára a helyi komfort biztosítása és a városba jutásuk biztonságosabbá tételének építészeti- és környezetrendezési megoldása. A beérkezett tervekből nyílik a Képtárban kiállítás.

„A levegőben van, hogy sűrű vidék.
Hogy nem pusztán díszlet, de szereplő is lehet a táj.
Hogy ide gyakran járt a történelem.” (Szálinger Balázs)

…a helyszínen járva olyan táj képe rajzolódik ki, melynek nagy része szemmel nem látható, erővonalai és tömegvonzása mégis meghatározóak. Eltemetett történelem, mely épp csak kibukkan a föld alól. Figyelemfelhívás, hogy itt valami nincs a helyén. Kontextusvesztésre utal. A város újraírja saját történetét.
Ha a rendezetlen mai állapotot, a nagyparkoló és az egykori katonai tábor határán álló raktárépület vonalait összevetjük a még feltáratlan Castrum tengelyeivel – az árkok ésfalak irányaival – 1,61 fok szögelfordulás adódik. A biztonságos belvárosba jutás mellett megoldandó a jelen és a múlt közötti szakadék áthidalása is…(részlet Tóth Emese felvételi pályázatából)

Köszöntőt mond:
Fülöp Zsolt polgármester és Dr. Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatóhelyettese

A kiállítást megnyitja:
Golda János, az Építész Mester Egylet elnöke és Dévényi Tamás, Mesteriskola vezető

A kiállítás 2022. 12. 04-től 2022. 12. 18-ig, szombaton és vasárnap 14 és 16 óra között látogatható.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2022.12.03.
17:00 — 18:00 (1h)

Szentendrei Képtár

iCal