workshop

A jövő gyermekéhez

Kurátor:

MIKLÓSVÖLGYI Zsolt

Tóth Lili Rebeka workshopja A jövő gyermekéhez című kiállításban.

Tóth Lili Rebeka New Yorkban élő kurátor, művészeti író. Jelenleg a CCS Bard-on végzi mesterképzését. Diplomaprojektje keretében jövő tavasszal nyílik kiállítása a Borsos Lőrinc művész párossal a Hessel Múzeumban. Legutóbbi munkái közé tartozik a frankfurti Portikus galéria “HOW(EVER)” művészeti könyvvására és szimpóziuma, az “ABRACADABRA” c. csoportos kiállítása a budapesti Amerikai Nagykövetség rezidenciáján és a “No one is bored” gyűjteményes kiállítás a Hessel Múzeumban. Alapszakos diplomáját az ELTE művészettörténet és vallástudomány szakán, a mesterdiplomáját pedig a CEU Középkori Tanulmányok képzésén szerezte.

A Borsos Lőrinc művészpáros legújabb, A jövő gyermekéhez című egyéni kiállítása az eddig rájuk jellemző alkotói stratégiákhoz képest fordulópontnak tekinthető. A legkorábbi, főként politikai tárgyú, társadalomkritikus, majd az azt követő önmitizáló és önelemző munkákhoz képest az utóbbi időkben kísérletezőbb, a videó- és szerepjátékokkal is rokonítható világépítési stratégiák jellemzik alkotásaikat.
A Ferenczy Múzeumban bemutatott műalkotások és installációk hasonló spekulatív valóságok létrehozására tesznek kísérletet. Azonban az alkotókra jellemző sötétebb, a „festészet éjszakai oldalához” kapcsolódó esztétikák mellett a mostani kiállítás anyaga egyúttal egy új, formailag kötetlenebb, kísérletezőbb művészi nyelv megteremtésére irányul.
A dramaturgiailag két fő részre osztható installatív tér első egysége egy világégésen túli technotörzs mágikus rítusaiba és kelléktárába enged bepillantást. Ehhez képest a második rész egy kísértetiesen túlvilágított térbe vezet át, ahol az önmagából kiforgatott múzeum falain túlról a miénkkel párhuzamosan épülő alternatív valóság köszön vissza ránk. Olyan különös másvilág, amelyről nem lehet elsőre eldönteni, hogy vajon mi alapítottuk-e a jövő gyermekei számára, vagy épp ők építették nekünk.

A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható, amit online is megvásárolhatnak.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2024.01.13.
11:00 — 12:30 (1h 30′)

MűvészetMalom

iCal