kurátori tárlatvezetés

Szentendre, a kereskedőváros – A Castrumtól a Kereskedőházig

Kurátor:

Dr. Fábián Laura, Dr. Ottományi Katalin, Dr. Sz. Tóth Judit

A Szentendre a kereskedőváros – A Castrumtól a Kereskedőházig című, az egykori Pajor Kúriában megrendezett kiállításon dr. Ottományi Katalin régész és Sz. Tóth Judit néprajzos muzeológus kalauzolja végig az érdeklődőket.
A kiállítás a kereskedelem nézőpontjából mutatja be a város történetének főbb korszakait a római kortól a 20. század első feléig. Vezérfonala a Duna, a népeket és kultúrákat összekötő vízi út és legfontosabb kereskedelmi útvonal. Bemutatja a katonai tábort, összegzi a római kori település, Ulcisia életmódjára, áruforgalmára, közlekedésére vonatkozó ismereteket.
Megismertet a szerb kereskedő céhvel és ikonikus jelvényével, a céhes mesterekkel. Szó esik a legfőbb árucikkről, a szentendrei borról, a piszkéről, a piacról, a kereskedőház történetéről. A látogatók betekinthetnek a Dietz-féle üzletbe és Kiss Józseftől megtudhatják a jó kávé titkát.

A kiállítás 2020. 10. 10. – 2022. 01. 31. között, csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2021.08.28.
18:30 — 20:00 (1h 30′)

Ferenczy Múzeum

iCal