Szécsi Noémi

író

Szűcs Péter

újságíró

Szubjektív kortárs irodalom Ott Annával

A kortárs írókat bemutató KORtársalgó sorozatunk szeptemberben Ott Annával folytatódik.

A nagy sikerű irodalmi beszélgetések, könyvbemutatók háziasszonya ősztől Szentendrén is népszerűsíti az irodalmat, az olvasást a Ferenczy Múzeumi Centrumban.

Szeptemberi vendégek: Szécsi Noémi író és Szűcs Péter újságíró

„Tolsztoj óta tudjuk, hogy »A boldog családok mind hasonlóak egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.«

A családregény műfaja az irodalom és az olvasók egyik örök kedvence, így szeptemberben ezt a témát járjuk körbe Szécsi Noémivel és Szűcs Péterrel, akik életművében fontos helye van a családregényeknek.” (Ott Anna)

Szécsi Noémi József Attila-díjas író, az ELTE latin, angol és finn szakos hallgatója volt, majd Helsinkiben finn nyelvet és gender studiest tanult.

Első könyve a szatírikus vámpírtörténet Finnugor vámpír címmel 2002-ben jelent meg.

Blogként megjelent írásai a Tericumnál jelentek meg könyv formájában 2003-ban, A kismama naplója címmel, folytatása A baba memoárja 2005-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott.

A Kommunista Monte Cristóért 2009. szeptember 29-én Brüsszelben vette át az Európai Unió Irodalmi Díját, amelyet az Európai Bizottság oszt ki az EU országait képviselő pályakezdő szerzőknek. Azóta Szécsi Noémi művei egyebek mellett lengyelül, olaszul valamint angol és amerikai kiadásban is megjelentek.

2011-ben jelent meg a Nyughatatlanok című történelmi regénye, ami 1848-49 Európában bolyongó emigránsairól szól. 2013-as regénye, a Gondolatolvasó egy siket fiú nevelődésének története. 2012-ben az író a Mandragóra utca 7.-tel tett kirándulást a gyermekirodalom területére. Két non-fiction mű szerzője: a Fehér Bélával közösen írott esszékötete, a Hamisgulyás (2015) a 20. századi háborúk ínségeit és gasztronómiáját térképezi fel, a Géra Eleonóra történésszel közösen létrehozott A budapesti úrinő magánélete (1860–1914) (2015) pedig magánélet-történeti és nőtörténeti kalauz.

Szűcs Péter első regénye, a Dharma – Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig, júniusban jelent meg.

Eredeti szakmáját tekintve kertész, ez az erős természetszeretet a regényt is átszövi.

Az ELTE-n tanult magyar nyelv és irodalom szakon, és többek között kulturális antropológiát, illetve latin-amerikai irodalmat is hallgatott. Újságírói pályafutását a Magyar Rádió műhelyében kezdte riporterként, majd szerkesztő-műsorvezetőként dolgozott.

2004-ben megnyerte a Litera.hu, a Goethe Intézet és a berlini Kafka folyóirat közös irodalmi pályázatának közönségdíját Kafka a fa alatt című írásával. A Magyar Rádió átalakulása után a Marie Claire magazin alapító csapatához került vezető szerkesztőként, majd évekig az InStyle főszerkesztője volt.

Igazi világutazó, Peter’s Planet címen online életmód magazint indított, ami inspiráló utazásokon és embereken keresztül mesél arról, hogy mi az, ami igazán fontos az életben.

Ott Anna a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció és médiatudomány szakán szerzett diplomát, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design- és művészetmenedzsment szakán tanult tovább. 2014 óta a Hadik Kávéház Művészeti vezetője, 2017 óta pedig a Margó Irodalmi Fesztivál munkatársa. 2020 óta a Metropolitan Egyetem óraadó oktatója.

A est folyamán az írók könyvei megvásárolhatóak a szentendrei Líra Könyvesbolt közreműködésével.

Belépődíj: 1000 Ft

A létszám korlátozott, a részvétel regisztrációhoz kötött: regisztracio@muzeumicentrum.hu

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

2021.09.11.
17:00 — 18:30 (1h 30′)

Ferenczy Múzeum

iCal