Berta Ádám

író, színikritikus

Szubjektív kortárs irodalom Kukorelly Endre íróval

A sorozat estjein kortárs írókkal ismerkedhetünk meg, nemcsak munkásságukon, hanem izgalmas, fordulatokban bővelkedő személyes történeteiken keresztül.

A sorozat estjein kortárs írókkal ismerkedhetünk meg, nemcsak munkásságukon, hanem izgalmas, fordulatokban bővelkedő személyes történeteiken keresztül.
Aki hónapról hónapra csak kérdez és hallgat: Kukorelly Endre (1951) író. Budakalász–Szentistvántelepen él. Az ELTE BTK történelem–könyvtár szakán végzett. 27 magyar és 19 idegen nyelvű könyve jelent meg. Kreatív írást tanít 1992 óta, több folyóiratnál dolgozott szerkesztőként (Jelenlét, A ’84-es kijárat, Magyar Napló, Magyar Narancs, Lettre Internationale, Parnasszus, Irodalmi Jelen, Kalligram). A Magyar Író Futballválogatott megalapítója. József Attila- és Babérkoszorú díjas.

Aki pedig ezen a júliusi estén válaszol: Berta Ádám író, színikritikus

„Berta Ádám
Szórakozol, ha olvasod.
A szórakozás nagyon pongyola, túl sok mindent takarhat, szinte mindenre ráhúzható, ki mivel szórakozik stb., mégis maradjon így.
Vidám. Vicces, váratlan. Várnád, hogy legyen valami, csináljon valaki valamit, aztán az a valaki váratlanul nem csinál semmit.
Nézelődik. „Nem nagyon tudok mit csinálni, csak nézelődöm”, mondja egy kisfiú Berta Ádám, Egon nem fáradt című novelláskötetében.
Tényleg nem tud mit csinálni. Ezek a figurák folyton csinálnak, miközben nem tudnak mit csinálni. Leginkább valószínűleg unatkoznak – ha tudnának egyáltalán unatkozni –, mert nagyjából unatkozni sem képesek, annyira nincs mihez képest unatkozniuk. Történik velük ez-az meg mindenféle, megannyi, banális plázai és vég-közelien misztikus különleges semmiség, pontos-plasztikusan, a precízségben megnyilvánuló, ettől fergeteges hatású iróniával ábrázolt banalitás.
Szerző szereplői élete gombolyagából szinte találomra kihúzkodott pár szállal játszik, tekeri-csavarja, a legváratlanabbul köti össze és vágja el, nem magyaráz, nem kerekít, részletez, aztán abbahagyja, felfüggeszti halál-közhelyes életük fonalára alakjait.
Mindez roppant szórakoztató. Irtóra az.
Regények, novelláskötetek (Egon nem fáradt, Miki nem finnyás, Baleset az építkezésen, A haramiák, Nem attól vizes a hal, A kígyó feje), majdnem mindegy, melyikkel kezded, behúz a szöveg, egyből okosan tanítani kezd arra, hogyan olvasd, és aztán mintha engedne, és mégsem enged el.” Kukorelly Endre

Belépődíj: 1000 Ft

online jegyvásárlás

A rendezvény védettségi igazolvány felmutatásával és előzetes regisztrációval (regisztracio@muzeumicentrum.hu) látogatható.

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

2021.07.03.
17:00 — 18:30 (1h 30′)

Ferenczy Múzeum

iCal