könyvbemutató

Deim Pál

Szerkesztő:

Deim Réka

Szerzők:

Andrási Gábor,
Deim Réka,
Kertész László,
Szeifert Judit

Deim Pál (1932-2016) a hatvanas években induló magyar neoavantgárd képzőművészet kiemelkedő alakja. A születésének 90. évfordulója alkalmából készült katalógus életművének eddigi legátfogóbb feldolgozására vállalkozik.
A kétnyelvű kiadvány gazdag képanyaggal illusztrálva, friss szempontok mentén tekinti át a művész alkotói korszakait, különös tekintettel Deim Pál jellegzetes absztrakciójának és „térszervezésének” kérdéseire. Külön tanulmány foglalkozik az eddig feldolgozatlan köztéri projektjeivel és emlékműveivel, betekintést engedve a korszak kultúrpolitikai összefüggéseibe is.
Deim Pál művészete a nyugat-európai modernista festészeti hagyomány, illetve a szentendrei és pravoszláv motívumvilág ötvözéséből indul ki, és egyedi módon egyesíti a geometrikus absztrakciót az emberközpontú, érzelmes kifejezésmóddal. Életműve, amelyben néhány jellegzetes motívum segítségével kutatja az emberi tapasztalat alapkérdéseit, sajátos metszetét adja kora kelet-közép-európai művészetének.

A bemutatón Uhl Gabriella beszélget a katalógus szerzőivel: Szeifert Judittal, Andrási Gáborral, Kertész Lászlóval és Deim Rékával.

A katalógus a Deim Pál: Csendek című életműkiállítást kíséri, amely 2022. október 15. – 2022. október 30. között látogatható a szentendrei MűvészetMalomban.

Helyszín: Írók Boltja (Budapest, Andrássy út 45.)

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2022.10.20.
17:00 — 18:00 (1h)

Írók Boltja

iCal