Szentendrei Jazz- és Borfesztivál

2021. szeptember 26., vasárnap, 15:00–23:00

A koncertek a Szentendrei Kulturális Központ és a Ferenczy Múzeumi Centrum közös szervezésében valósulnak meg. A belépés ingyenes, de előzetes e-mailes regisztrációhoz kötött. Az ülőhelyeket maximum 120 főig tudjuk biztosítani. Kérjük az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat legkésőbb 2021. szeptember 23. (csütörtök) este 8 óráig jelezzék.

regisztráció

15:00

Tóth Viktor Bird & Food Market

A Bird Food Market a többszörösen Év jazz zenésze díjjal kitüntetett szaxofonos, Tóth Viktor vezetésével 2012-ben alakult. Zenéjük a modern jazz és hip hop házassága, a Charlie Parker-i be bop hagyaték újraértelmezése, fényes utazás a sosemvolt világok felé. Koncertjeiket a minden pillanatban újjászülető zene, az avantgárd lelkület, a tört ritmusok sodró pulzálása, és a magas szintű improvizáció jellemzi.

Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb figurája. Climbing with Mountains című albuma a 2007-es év, a Szemed Kincse a 2014-es év legjobb jazz lemeze díjat nyerte el és az év altszaxofonosának választották Magyarországon. Jelentő partnerei között Hamid Drake (dob), William Parker (bass), Piotr Wojtasik (trombita) is szerepelt.

Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres. A nevét viselő tercettje is az élvonalba tartozik, Arura nevű triójával pedig frissen adott ki Have No Fear címmel egy nagyszerű lemezt.

Tóth Viktor – szaxofon
Bartók Vince – basszusgitár
Szarvas Dávid – beatbox
Dj Quick – scratch

17:00

Nagy János Trió

Az Erkel- és Artisjus-díjas Nagy János (Yancha) nélkülözhetetlen alakja a magyar jazzéletnek. A jazztanszak után a kántorképzőt is elvégezte, és ezt a hivatását is gyakorolja. Tagja volt többek közt Kőszegi Imre, László Attila és Borbély Mihály együtteseinek, régebben a Fusio és az In Line, jelenleg a European Mantra, a Monamo, a Balkan Union és a Djabe zenekaroknak. Különleges helyet tölt be pályáján a Pálhegyi Máté fuvolistával 2004-ben közösen alapított, 22 tagú Free Style Chamber Orchestra is. Egyfelvonásos operáját 2002-ben mutatták be, színházi és filmzenét is komponál. Saját trióját, amellyel a 2001-es Mediawave Fesztiválon együtt játszottak a világhírű David Murray szaxofonossal, 1994 óta vezeti. A Debussy centenáriumra egész lemezt szenteltek a francia zeneszerző művei feldolgozásának. Régóta működik tanárként is, kétkötetes jazz-zongora tankönyvet is megjelentetett.

„A Yancha szó japánul ‘csintalant’ jelent, a csintalan, pajkos gyerekekre szokták mondani. Azt hiszem, játék közben leginkább ez a hozzáállás jellemez. Erre törekszem, a folyamatos játékra, incselkedésre, meglepetésre, a megszokottól való eltérésre és a rosszalkodásra.” (Nagy János)

Nagy János – billentyűs hangszerek
Frankie Lato – hegedű
Flóra Joubert – dob

19:00

Lukács Miklós Cimbiózis

A világszerte ünnepelt cimbalomművész Lukács Miklós vezette Cimbiózis zenéjében megtalálható a jazz, de ott van benne a népzene úgy autentikus formájában, mint a bartóki minta nyomán szublimált alakjában. 2014-ben alapított triója, a Cimbiózis nevével a tagok közötti zenei szimbiózisra utal, melyben társai a sokoldalú Orbán György és a már néhány hangról felismerhető Baló István. A díszítésekben fellelhető a városi cigányzene, néhol a rockzene vulkanikus energiái is felbukkannak, s a kompozíciók logikájában, az összetett harmóniákban megbújik a teljes klasszikus hagyomány Bachtól Debussyn át Kurtágig. A Cimbiózis nem adja meg a hallgatónak a műfaji címkézés lehetőségét. A Zene az időtlen percek magányából című lemezük a műfajok felett áll.

Lukács Miklós hangszerét új magasságokba vitte tovább a kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi interpretálásával. Eötvös Péter komponált számára versenyművet, Charles Lloyd hívta meg egyik projektjébe, szerepelt már Archie Shepp, Steve Coleman, Bill Frisell, Chris Potter, Uri Caine, és Frank London társaságában. Jóval több mint ötven lemezen hallhatjuk játékát, ennek kb. egyharmada a saját produkciója. Magyar Örökség-, Magyar Művészetért, Artisjus- és Gramofon-díjat kapott.

Lukács Miklós – cimbalom
Orbán György – bőgő
Baló István – dob

21:00

Ajtai Péter Mingus! Mingus! Mingus!

Ajtai Péter régen dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy megalapította a Charles Mingus zenéjét feldolgozó formációját. Mingus esetében egyértelműen olyan zenésszel van dolgunk, aki abszolút felette áll bármiféle műfajiságnak, így nem véletlen, hogy hatalmas tisztelet övezi a jazz különböző irányzatain belül. A Mingus! Mingus! Mingus! zenekar tagjai a hazai avantgárd zenei élet jól ismert figurái, akik nem egy az egyben játsszák Mingus zenéjét, hanem annak esszenciáját megragadva, megkísérlik azt saját arcukra formálni. A projekt annak apropóján indult, hogy 2019-ben volt Mingus halálának 40. évfordulója. Azonban a sikeres koncepció, és a tagok által az együttes számára készített hangszerelések azóta is nagy lendületet adtak a produkciónak.

Ajtai Péter a hazai avantgárd fontos alkotója, az LFZE jazz tanszéken végzett, egyebek között az AMP (Ajtai-Miklós Szilveszter-Pozsár Máté) a Párniczky Andárs vezette Nigun, Grencsó István , Szelevényi Ákos és Ágoston Béla zenekarainak tagja.

Ajtai Péter – nagybőgő
Ávéd János – altszaxofon
Cseke Dániel – tenor szaxofon
Kováts Gergő – baritonszaxofon
Pozsár Máté – zongora
Geröly Tamás – dob

A rendezvény egészére a belépés a hatályos járványügyi szabályok szerint lehetséges, ami szerint szabadon (védettségi igazolvány nélkül) látogatható.
Kérünk mindenkit, hogy INDULÁS ELŐTT MINDENKÉPPEN TÁJÉKOZÓDJON A BELÉPÉS RÉSZLETEIRŐL, HISZEN A SZABÁLYOK VÁLTOZHATNAK AZ AKTUÁLIS KORMÁNYRENDELETEK FÜGGVÉNYÉBEN.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2021.09.26.
15:00 — 23:00 (8h)

Barcsay Udvar

iCal