Szentendrei Jazz- és Borfesztivál

2021. szeptember 25., szombat, 15:00–23:00

A koncertek a Szentendrei Kulturális Központ és a Ferenczy Múzeumi Centrum közös szervezésében valósulnak meg. A belépés ingyenes, de előzetes e-mailes regisztrációhoz kötött. Az ülőhelyeket maximum 120 főig tudjuk biztosítani. Kérjük az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat legkésőbb 2021. szeptember 23. (csütörtök) este 8 óráig jelezzék.

regisztráció

15:00

Bende Zsolt Trio feat. Hodek Dávid

A Perspectives néven is ismert triót 2020-ban alapította Bende Zsolt erdélyi születésű, Budapesten élő jazzgitáros, aki korábban a jazzoktatás fellegvárában, a bostoni Berkleen is tanult. Több nemzetközi fesztiválon közreműködött a mai zenészgeneráció olyan jeles képviselőivel, mint Lionel Loueke, Antonio Sanchez, vagy Avishai Cohen. Triójával, amely Bende emberközeli, nagyotmondástól mentes szerzeményeit játssza, mindhárom hangszer elektronikus effektekkel egészül ki. A Perspectives Project friss színfolt a kortárs, hazai jazzpalettán, hiszen eredeti módon ötvözi a régi formákat az új ötletekkel.

A felvidéki származású Hodek Dávid dobos és a magyar közönség által jól ismert Orbán György nagybőgős a magyar jazz fiatal generációjának legfoglalkoztatottabb, virtuóz muzsikusai közé tartoznak. Orbán klasszikus gitáron kezdett, 18 évesen váltott nagybőgőre, manapság már számtalan formációban játszik. Saját zenekara Coltrane Legacy néven vált ismertté. Hodek húszéves korára meghódította a világot, miután 2008-ban, tizenegy évesen alapította első saját zenekarát, 2012-ben adta első önálló Müpa-koncertjét. Az elmúlt időszakban már az Egyesült Államokban is jelentős sikereket ért el.

Bende Zsolt – gitár
Orbán György – bőgő
Dávid Hodek – dob

17:00

Bop Cats – A tribute to the Cannonball Adderley Quintet

A 2020-ban alakult zenekar az 50-es 60-as évek jazz-zenéjét meghatározó Cannonball Adderley Quintet előtt tisztelegve feleleveníti a legendás együttes hard bop klasszikusait. A zenekar a hazai jazz élvonalba frissen érkezett, többszörös díjnyertes művészekből tevődik össze. Az együttes alapítója, Ludányi Tamás a magyar jazz szaxofonozás egyik meghatározó alakja. Budapesti, grazi, és nürnbergi tanulmányainak befejezése óta jó néhány éve bizonyítja saját formációjával, és más zenekarok tagjaként fantasztikus tehetségét, tudását (mint a patinás Budapest Jazz Orchestra, az óriási sikerű Syrius Legacy, vagy a jelenleg Amerikában tanuló Balog Tamás kvartettje). A 2020-ban általa alapított Bop Cats az 50-es 60-as évek jazz zenéjét meghatározó, óriási slágereket előadó Cannonball Adderley Quintet előtt tisztelegve felelevenítik a legendás együttes sikereit, többek között a Work Song, Dat Dere, illetve Jeannine című kompozíciókat. Ezek a számok szinte mindenki előtt ismertek, hiszen sokszor felbukkannak hangmintaként bekeverve is. Az Adderley-fivér szerepét trombitán vivő Pecze Balázs 2018 óta az Óbudai Danubia Zenekar első trombitása és a Budapest Jazz Orchestra szólistája. Az együttesben a saját kvartettje élén egyre nagyobb sikereket elérő Oláh Krisztián zongorázik.

Ludányi Tamás – altszaxofon
Pecze Balázs – trombita
Oláh Krisztián – zongora
Soós Márton – bőgő
Serei Dániel – dob

19:00

Vörös Niki Quintet feat. Táborszky Bence

Vörös Niki – Pallai Péter promóter és jazz-szakíró találó szavaival élve – virtigli jazz énekesnő, aki bármilyen jó anyagból képes minőségi jazzt alkotni. Enyhén füstös hangja beleillik a hagyományba, ötletesen, de mértéktartóan rögtönöz, érzéssel énekel, és nagyszerű összhangban működik zenészeivel. Niki 2010-ben köztársasági ösztöndíjasként kiváló eredménnyel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékén. Koncertjein gyakran a Nagy Amerikai Daloskönyv kevéssé ismert, fantasztikus gyöngyszemeit eleveníti fel.

Első albumán a néhai Michel Legrand dalainak eredeti és friss jazz interpretációit hallhattuk. Második lemezét a fekete amerikai énekesnő-dalszerző-színésznő és polgárjogi aktivista, Abbey Lincoln szerzeményeinek szentelte. Saját jazz zenekarát testvérével, Lászlóval alapította 2005-ben, azóta rendszeres fellépői a hazai jazzkluboknak és fesztiváloknak. A formáció hangzásvilágát Niki karakteres, egyéni énekhangja határozza meg, mely remekül egészül ki Táborszky Bence szólóival és Vörös László formabontó, expresszív játékával. Ezt kiválóan fogja össze a hazai jazz életben fiatalon tekintélyt kivívott bőgős Fonay Tibor és a sokoldalú, oly sok együttesben szívesen látott Jeszenszky György dobos alkotta ritmusszekció.

Vörös Niki – ének
Táborszky Bence – trombita, szárnykürt
Vörös László – zongora
Fonay Tibor – bőgő
Jeszenszky György – dob

21:00

Gyémánt Bálint Trió

Hazánk egyik legismertebb jazzgitárosa, Gyémánt Bálint fiatal zenésztársakkal újította meg trióját. A csapat közös munkájának fő vezérelvei a szabadság, a kísérletezés és az új lehetőségek keresése, amelyek mindig is a jazz alapkoncepciójához tartoztak.

A trió a személyes alkotóműhelyem, ahol számomra kivételes, inspiráló művészbarátaimmal tudok együtt dolgozni. Bár a saját kompozícióimat szólaltatjuk meg, partnereim mindig komoly szerepet játszanak a végleges hangzás kialakításában. Minden formációt sajátomnak érzek, amiben játszom, de a trió tükrözi leginkább a saját zenei nyelvemet. A határok feszegetése és az új zenei irányok keresése mindig is fontosak voltak számomra, ezért is szerettem volna ezt a friss koncepciót, egy új ritmusszekcióval közösen létrehozni – meséli Gyémánt Bálint, aki Bartók Vincével és Szabó Dániel Ferenccel dolgozik együtt megújult triójában. A fiatal muzsikusok generációjuk kiemelkedő tagjai, akik nemcsak a jazz tradicionális nyelvét beszélik folyékonyan, hanem a legmodernebb irányzatok is komoly hatással vannak hangszeres játékukra. A trió hangzásának különlegességét az adja, hogy az akusztikus dob mellett elektromos hangszínek is megszólalnak. Így bár a zenekari felállás maradt a klasszikus jazz trió, a technikai berendezéseknek és az effekteknek köszönhetően a hangzásvilág sokkal modernebb lett, ami a zenészek kreativitásának is nagyobb teret enged.

Gyémánt Bálint True Listener című szerzői lemezén a fiatal izraeli zongoristát, Shai Maestro-t látta vendégül. Az album a Budapest Music Center gondozásában jelent meg és a világ minden tájáról kiváló kritikákat kapott. Ezen az estén a hallgatók az előző album kompozícióinak újragondolásába és a legújabb, még nem rögzített dalokba kaphatnak betekintést.

Gyémánt Bálint – gitár
Bartók Vince – basszusgitár
Szabó Dániel Ferenc – dob

A rendezvény egészére a belépés a hatályos járványügyi szabályok szerint lehetséges, ami szerint szabadon (védettségi igazolvány nélkül) látogatható.
Kérünk mindenkit, hogy INDULÁS ELŐTT MINDENKÉPPEN TÁJÉKOZÓDJON A BELÉPÉS RÉSZLETEIRŐL, HISZEN A SZABÁLYOK VÁLTOZHATNAK AZ AKTUÁLIS KORMÁNYRENDELETEK FÜGGVÉNYÉBEN.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2021.09.25.
15:00 — 23:00 (8h)

Barcsay Udvar

iCal