koncert

Jazz Estek Szentendre | Fesztivál

Fellépők:

Négy hang – négy évszak | Borbély Mihály Polygon

18:00 NÉGY HANG – NÉGY ÉVSZAK

Ennek a négy évszaknak semmi köze Vivaldihoz. A koncerten az évszakokat négy kiemelkedő tudású énekesnő eleveníti meg. Miután a dalok felidézik egy-egy évszak hangulatát, színpadra lép a következő évszak alakítója, hogy duettezzenek, majd a következő évszak megszemélyesítője marad a pódiumon, amíg csak az ő ideje is le nem jár. Persze azért mindenkivel közös éneklés nélkül nem múlhat el az “év”.
A tavaszt az életvidám, kicsattanó jókedvet árasztó Bolba Éva hozza el. Karosi Júlia idézi fel csodálatos hangjával a nyár melegét, annak érzékiségét és kiteljesedését. Vörös Niki az ősz színpompáját, versfakasztó szépségét és egyben csendes szomorúságát énekli meg, míg Bencze Alma a téli napok otthoni melegéről, családi vidámságáról, a hulló hó békéjéről énekel. A kísérő együttes nagy rutinnal és empátiával rendelkező tagjainál (Cseke Gábor, Bögöthy Ádám, Jeszenszky György) keresve sem lehetne alkalmasabbat találni erre a feladatra.
Az együttes ötletadója, Vörös Niki a tavalyi szentendrei jazzfesztiválon saját együttese élén aratott emlékezetes sikert. Michelle Legrand dalait, Abbey Lincoln interpretációit és más emlékezetes zenei pillanatokat megidéző szóló projektjei után most ennek az együttesnek a zenei vezetője. Karosi Júlia is bemutatta Szentendrén saját, a klasszikus magyar zeneszerzők által inspirált szerzeményeit és hangszereléseit tavaly. Bolba Éva triója élén a Petőfi TV akusztikus sorozatában adott 2022-ben koncertet. Bencze Alma új kvintettje már a Müpában is fellépett, korábban az énekesnőt meghívták a londoni 606 klubba is.
Bencze Alma – ének
Bolba Éva – ének
Karosi Júlia – ének
Vörös Niki – ének
Cseke Gábor – zongora
Bögöthy Ádám – bőgő
Jeszenszky György – dob

BORBÉLY MIHÁLY POLYGON

A különleges hangszerösszeállítású trió a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, számos díjjal elismert Borbély Mihály, a régóta fennálló szentendrei klub házigazdájának legújabb formációja. A Gramofon kritikusa szerint: “A Polygon tökéletes elnevezés: a sokszög rengetegféle zenét állít vonatkozási rendszerbe, mégis önazonos. Borbély Mihály társaival a jazz nyelvén, régiónk népzenéinek minden értékét felvonultatva megint fenomenálisat alkotott.”
A rendkívül sokoldalú cimbalmos, a tavalyi szentendrei jazzfesztivál egyik sztárja, Lukács Miklós és az egyéni hangú, saját szerzeményeit zenekarvezetőként is megvalósító Dés András ütőhangszeres ideális partnereknek bizonyultak a hangzás kialakításában. Első koncertlemezükön a bolgár kaval világhírű művésze, Theodosii Spassov volt a vendégük. Hazai fellépéseik mellett Bulgáriában, Észtországban, Szlovéniában és New Yorkban egyaránt nagy sikerrel szerepeltek. Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán zenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárszenei elemekkel. A rendhagyó hangszerösszeállítás sokszínű és gazdag, ugyanakkor egységes zenei világgá formálódik koncertjeiken.
Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák
Lukács Miklós – cimbalom
Dés András – ütőhangszerek

A Jazz Estek Szentendre házigazdája és művészeti vezetője Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő.

Jegyárak: napijegy: 2900 Ft, elővételben május 28-ig: 2600 Ft
Online jegyvásárlás

A múzeumi belépés kiállításainkra és programjainkra az egészségügyben dolgozóknak 2022. december 31-ig INGYENES!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2022.06.05.
18:00 — 22:00 (4h)

Barcsay Udvar

iCal