előadás

Jazz Estek Szentendre

Házigazda:

Zipernovszky Kornél

A Szentendre Jazz Estek új kezdeményezés, de támaszkodik a város eddigi fesztváljainak hagyományára is. A tavaszi hónapokban háromszor nyitjuk meg a Ferenczy Múzeum Nyolcak termét szalonként, hogy a művészetekről beszélgessünk vendégeinkkel. Egyúttal előre is tekintünk az idén a pünkösdi hétvégére eső jazzfesztiválra. Olyan vendégeket hívtunk, akik szívesen hallgatják a jazzt, de más területen alkottak kiemelkedőt, miközben módszeres kultúrafogyasztók, akár gyűjtők is, és persze szeretik és rendszeresen hallgatják ezt a fajta zenét. Az estek házigazdája a Szentendre Jazz Estek művészeti vezetője, Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő.

Vendég:

Károlyi Csaba,

kritikus, az Élet és Irodalom rovatvezetője

Károlyi Csaba kritikus, szerkesztő, az ÉS főszerkesztő-helyettese. Kritikáiból legutóbb 2019-ben adott ki gyűjteményes kötetet a Kalligram, és ő a házigazdája az ÉS-kvartett néven az Írók Boltjában tartott beszélgetéssorozatnak. Tagja a Szépírók Társaságának, vezette a József Attila Kört, megkapta egyebek között az Artisjus- és az Üveggolyó díjat. Érdemeinek ebből a rövidített felsorolásából is sejthető, hogy egyrészt szenvedélyes olvasó, de azt tagadja, hogy gyűjtő volna, bár beismeri, hogy a könyvek attól még gyűlnek. Számára az irodalom nyilvánvalóan társasági létforma is, ezért szívesen válaszol majd kérdéseinkre. Így például arra, hogy miért nem osztja már meg véleményét kedvenc zenéiről a közösségi médiában, miközben régóta oktatja a kritikaírás mesterségét az ELTE Bölcsészkaron, hogy kritikus létére hányan köszöntették fel a 60. születésnapján februárban, hogy mostanában milyen zenét hallgat, milyen jazzt szeret, és hogy a könyveken és olvasáson kívül mire jut még ideje.

Következő jazz est:
Május 28. szombat, 17:00
Vendég: Fülöp Péter, a Mahler–diszkográfia és a www.microcosmos.com szerkesztője

Június 3–5.
Jazz Estek Szentendre a Barcsay udvarban nemzetközi és hazai sztárfellépőkkel!
Liane Carroll • Coltrane Legacy • Lachegyi Máté Ensemble Borealis • Négy hang – négy évszak • Gitármágia • Borbély Mihály Polygon

A múzeumi belépés kiállításainkra és programjainkra az egészségügyben dolgozóknak 2022. december 31-ig INGYENES!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2022.04.24.
17:00 — 18:00 (1h)

Ferenczy Múzeum

iCal