kurátori tárlatvezetés

Takarékos módi

Kurátor:

Sz. Tóth Judit

Sz. Tóth Judit etnográfus záró tárlatvezetés a Takarékos módi – Néprajzi kiállítás a környezetbarát tárgyhasználatról c. kiállításon.

Eleink nemzedékeken át öröklődött mentalitása, a paraszti kultúra jellemző sajátossága volt a takarékos életmód, a tárgyak megbecsülése, használhatóságának meghosszabbítása és az újra felhasználás. A kiállítás e szemléletmód aktualitását kívánja hangsúlyozni: a paraszti életmód példái szemléltetik, miként nyilvánult meg a takarékos mentalitás a mindennapokban, a táplálkozás, öltözködés a környezetbarát tárgyhasználat terén.
A takarékos szemléletet a fogyasztói társadalom értéktelenné, szükségtelenné degradálta, mára viszont létfontosságú, egyre inkább követendő minta. A kiállításon helyet kapnak a jó gyakorlatok, napjaink pozitív példái is. Az érdeklődő felnőtteket aktívan bevonjuk az újrahasznosított tárgyak gyarapításába és külön „szinten” szólítjuk meg a gyerekeket.
A kiállítást a Ferenczy Múzeumi Centrum anyagán túl megyei intézményektől, magánemberektől kölcsönzött tárgyak, valamint fényképek, filmek, tárgytörténetek színesítik.

A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható, amit ide kattintva online is megvásárolhatnak.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2024.10.05.
16:00 — 17:00 (1h)

Ferenczy Múzeum

iCal