tárlatvezetés

A gyűjtemény (1900-2022)

Kurátor:

Danka Zsófia, Kigyós Fruzsina, Prosek Zoltán

Darvasi László író tárlatvezetés A GYŰJTEMÉNY című kiállítás Haász István szekciójában.

„Egyszer ezt írtam Haász Istvánról: “Én hallom, ahogyan zenélnek a képei. Meg a csöndjüket is hallom. Azt mondja, hogy de nekem van néhány vonalam, van néhány színem, ezekkel csinálom az egészet, és akkor ennyi is. Nem viszem, kérlek, túlzásba, de így is túlzás lesz.” A Ferenczy múzeum megkért, hogy egy rendhagyó tárlatvezetésen ideiglenesen búcsúztassam el István képeit. Engem mindig megrendít az ő szelíd és fegyelmezett drámaisága. Milyen az, amikor elmozdul a felület, milyen az, amikor a felület szabálytalanságában a mély harmóniája mutatja meg magát. Milyen az, ha valaki arról beszél egész életében, amiről magam talán csak most győződtem meg, hogy a lét értelme a kompozíció. Finoman szólva, és leegyszerűsítve. Mert hogy a kompozícióban lássuk a komponálás műveletét magát is. Az meg olyan bonyolult, hogy mintha a teremtés közepén állnánk. De hát ott is állunk, nem?” – Darvasi László író, legutóbbi könyve, Az év légiutas-kísérője.

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 tavaszán hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel. Szentendre, mint a modern magyar művészet egyik megkerülhetetlen központja, évtizedeken keresztül formálta a művészeti áramlatokat, párbeszédet folytatva a hazai és a nemzetközi közeggel. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 20-21. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgyegyüttes Magyarországon.
A tárlaton bemutatásra kerülnek olyan kiemelkedő művek, melyek már régóta nem voltak kiállítva, valamint válogatás az új szerzeményekből. Egyidejűleg láthatunk alkotásokat napjaink kiemelkedő kortárs képzőművészeitől, többek között Kaszás Tamástól, Haász Istvántól és a 20. század olyan meghatározó, szentendrei alakjaitól, mint Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, a Ferenczy-dinasztia: Károly, Noémi és Béni, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos.
Az elmélyülést a különböző korszakokba korabeli újságcikkek, videók, a QR-kódok mögött megtalálható további olvasmányok, érdekességek könnyítik meg. A videók szövegeinek megfogalmazásához Kemény István József Attila-díjas írót kértük fel.
A kiállítás egyszerre mutatja be a festészetet, a szobrászatot, az installáció művészetet és a videomunkákat, miközben új konceptuális tereket is létrehozunk azáltal, hogy meghökkentő összekötő vonalakat húzunk művek között. Célunk, hogy a kiállítás elrugaszkodjon a múzeumok tradicionális művészettörténeti témák vagy “izmusok” szerinti osztályozásától, helyette új felfedezések és váratlan kapcsolatok sokaságát kívánjuk nyújtani.
A tárlatot időszakonként újrarendezve igyekszünk tükrözni a múzeum gyűjteményének mélységét és gazdagságát, valamint azt a szemléletet, hogy a képzőművészet, a helytörténet, az irodalom, a néprajz és a régészet történetét számtalan módon fel lehet fedezni és össze lehet kapcsolni egymással. Ehhez feltett szándékunk a múzeumpedagógiai osztállyal közösen a fiatalabb generációk bevonása és aktív szerepvállalásra ösztönzése.

A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható, amit online is megvásárolhatnak.

Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósul meg.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2023.10.07.
16:00 — 17:00 (1h)

Ferenczy Múzeum

iCal