előadás

Éremleletek a mohácsi csatavesztés után Pest megyében

Előadó:

Nagy Balázs régész és numizmatikai gyűjteményvezető

A tatárjárás korát (1241/42) kutató régészek segítségével napjainkban megismerhettünk egy olyan korszakot, aminek a történetét az okleveles forrásokon kívül leghitelesebben az érem- és kincsleletek rekonstruálják.
Az utóbbi években a Közösségi Régészeti Egyesület önkénteseinek segítségével országszerte egyre több érem- és kincslelet vált ismertté.
Jelen előadás során megismerhetjük azokat is, melyek napjainkban kerültek elő, és beleillenek az okleveles forrásokból mindenki számára megismerhető 1526. évi történeti eseményekbe továbbá szó lesz még a legnagyobb éremleletekről is, mint a mohácsi és az újlengyeli.
A leletegyüttesek megismerése után választ kaphatunk arra is, hogy az elrejtett vagyon a maga korában mekkora értékkel bírt, ez által az elrejtő személyének társadalmi hovatartozására is megállapításokat vonhatunk le.

Az előadás belépőjeggyel látogatható.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Az FMC eseményein kép- és videófelvétel készülhet. Részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy az FMC a felvételeket közösségi média felületein és honlapján felhasználja. Hozzájárulását az info@muzeumicentrum.hu címen bármikor visszavonhatja.

2021.08.28.
17:00 — 18:30 (1h 30′)

Ferenczy Múzeum

iCal