A Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállítóhelyet nyit 2022 elején. A képzőművészet különböző ágai mellett a fotográfia is karakteres és progresszív arcéllel van jelen a térség művészeti topográfiájában. Számos jelentős fotográfus és fotóművész kötődik Szentendréhez és vonzáskörzetéhez. A Ferenczy Múzeumi Centrum hetvenéves fennállása alatt ez idáig nem volt olyan kiállítótér, ami kizárólag a fotográfia bemutatását, népszerűsítését tekintette feladatának. A Vajda Múzeumban nyíló PhotoLab lehetőséget és teret biztosít a fotóművészek számára a bemutatkozásra, az új fotóprojektek méltó szakmai keretek közötti prezentálására.

Az új kiállítóhely

Az önálló kiállítóhely két-három havonta változó fotográfiai kiállításokkal, a fotóművészet élvonalába tartozó alkotók hosszútávú projektjeiből válogat. Az első év művészeti koncepciója szentendrei fókuszú, bemutatkozási lehetőséget biztosít a Szentendrén vagy vonzáskörében dolgozó kiemelkedő fotográfusok számára, elsősorban egyéni vagy páros kiállítás formájában. A következő évben tágítva a kört, a Szentendréhez nem köthető, de nemzetközi szinten is jegyzett, Magyarországon vagy külföldön élő fotográfusok egyéni tárlatai kerülnek bemutatásra. Ezzel egyidejűleg gyűjteménygyarapítás is történik, kiállításonként egy fotográfia bekerül vásárlás vagy ajándékozás által az FMC gyűjteményébe.
A Ferenczy Múzeumi Centrum PhotoLab kiállítóhelye friss, progresszív, új művészeti ágat hoz a múzeum arculatába, a hosszútávú fotóprojektek bemutatása mellett új anyagok létrejöttét is inspirálja. A tervek között szerepel együttműködés más fotográfiával foglalkozó intézményekkel és galériákkal, fotográfiát oktató egyetemekkel.
Minden kiállításhoz programok kapcsolódnak: szakmai előadások, artist talks események, fotó workshop vagy portfolio review. Éppen ezért a kiállítóhely jelenlegi adottságait fejlesztve egy olvasó-beszélgető nappali teret alakítanak ki, hogy a kiállítás terében arra is legyen lehetőség, hogy a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat lapozgatva mélyüljenek el az érdeklődők a fotográfia világában vagy hallgassák meg a felkért szakmai előadókat.
2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, Csontó Lajos, 2023 elején Regős Benedek kiállítása nyílik a PhotoLab-ban. Művészeti vezető, kurátor: Kopin Katalin művészettörténész.

Bácsi Róbert László: Kövesd a Napot!

Kiállítások 2022

Bácsi Róbert László – A szabadság gesztusai

2022. 02. 13. – 2022. 03. 27.

A szentendrei születésű és jelenleg is a városban élő fotográfust főként a dokumentarista fotográfia, illetve a portré- és a társadalomábrázolás érdekli. Szívesen fényképezi különböző országok kultúráját, az ott élő emberek életét, ezért igyekszik sokat utazni, hogy újabb és újabb riportokat tudjon készíteni – így a fotózás és az utazás az évek alatt teljesen összekapcsolódott számára. Hat éve kezdett el egy nagyobb fotósorozatot Hegyi-Karabah tartományról és Transznyisztriáról. Célja, hogy még több autonóm területre eljusson és fényképezni tudja az ottani életet és nehézségeket, amelyekkel az embereknek szembe kell nézniük. 2010-ben, két kollégájával létrehozták a Pictorial Collective fotográfusokból álló csoportot. Az motiválta, hogy olyan fotográfiai közösség alakuljon, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva dolgozhatnak. Fontos számukra a mindennapi helyzetek, különféle problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. Számos díj nyertese, André Kertész-nagydíjas, Munkácsi Márton-díjas, 2008-ban Junior Príma Díjjal tüntették ki, háromszor nyerte el a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. Ezen kívül több Sajtófotó díjat kapott, 2020-ban Capa-ösztöndíjas lett.
A kiállításhoz kétnyelvű magyar-angol katalógus is kapcsolódik, mely a bemutatott fotóesszék mellett egy, a fotográfussal készült interjút és egy tanulmányt is tartalmaz. A kiállító fotóművésszel készült interjú 60 perces videó formájában is látható lesz a kiállításon. Az egyéni kiállítás keretében 5 hosszútávú fotóprojekt kerül fókuszba, melyek az egyéni szabadság megélésének témája köré rendeződnek.

Programok

Február 12. szombat, 17:00
A kiállítást Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója nyitja meg

Március 4. péntek, 17:00
Párbeszédben | Tárlatvezetés Kopin Katalinnal, a kiállítás kurátorával és Bácsi Róbert László fotóművésszel

Március 9. szerda, 18:00
Filmvízió | A nomádok földje 12+ (Nomadland)| Filmvetítés és pódiumbeszélgetés Bácsi Róbert Lászlóval
A beszélgetést vezeti: Kopin Katalin
Helyszín: P’Art Mozi, Szentendre, Duna korzó 25.

Március 19. szombat, 16:00
Masterclass | Keleti Éva fotóművész tárlatvezetése

Március 27. vasárnap, 17:00
Finisszázs | Dialógus önportréval ef Zámbó István, Margit Szabolcs és Vincze Ottó záró tárlatvezetése

A Filmvízió kivételével a programok helyszíne: PhotoLab – Vajda Múzeum, Hunyadi u. 1.

A PhotoLab programjai a Filmvízió kivételével, ingyenesen látogathatók.

robertbacsi.com
Bácsi Róbert László | MédiaKlikk
Válogatás Bácsi Róbert László Hegyi-Karabah – Hiányzó generációk című sorozatából – PUNKT
Atelier interjú Bácsi Róbert Lászlóval

Aknay Csaba és Kotchy Gábor – The Orbital Strangers Project

2022. 04. 08. – 2022. 06. 05.

A The Orbital Strangers Project harmadik önálló kiállítása egyfajta visszakanyarodás az alkalmazott fotográfia világából a képzőművészeti hagyományokhoz. Az Aknay Csaba és Kotschy Gábor alkotta duó fő alkalmazott fotográfusi profilja a portré- és filmfotózás, ezen a két területen nemzetközi referenciákkal rendelkeznek. A magyarországi Forbes magazin állandó fotósai és a lap teljes vizuális koncepciójáért is ők felelnek. Az alkalmazott fotográfia mellett ez a harmadik alkalom, hogy megmutatják képzőművészeti igényű, autonóm, vizuális projektjeiket, melyet összehangoltan, szimbiózisban hoznak létre. Az eddig külön utakon járó, egyéni fotóművészeti projektjeiket egyesítve térnek vissza az alkotóművészeti gyökerekhez és egy sajátos, szubjektív vizuális világot teremtenek meg. Ebből az experimentális, új projektből mutatunk be egy válogatást a PhotoLab terében.

PORTRAITS | ORBITAL STRANGERS

Deim Balázs – Passing time

2022. 06. 17. – 2022. 09. 11.
A szentendrei fotográfus a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Szentendrei Kulturális Központ fotósaként tevékenykedik és egy fotóstúdiót működtet néhány fotográfus barátjával közösen. A Novus Művészeti Iskolában alkalmazott fotográfusként, majd a Kaposvári Egyetemen fotográfus tervezőként végzett.
A Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Vajda Lajos Stúdió, a MAOE és a Forgács Társaság tagja. 2008 óta rendszeresen mutatja be munkáit, többek között Budapesten a Fugában, a B32 galériában, a Kubik Coworkingben, a Kiscelli Múzeumban, a Modemben és a Műcsarnokban. 2016-ban az Európai Fotográfiai Hónap kiválasztott résztvevőjeként Bécsben a MUSA-ban, Luxemburgban a Cercle Cité-ben, majd 2018-ban a Rhy Art Fair Bázelen, 2019-ben Rómában, Grazban és 2020-ban Brüsszelben is bemutathatta a képeit. 2018-ban megnyerte a Different Worlds nemzetközi fotópályázatot és megkapta a Luka Koper Photography Award-ot, aminek kapcsán a Photon Gallery Rovinjban (Rovinj Photodays) és Ljubljanában (Balassi Intézet) is szervezett egy-egy önálló kiállítást Space című sorozatából. 2019-ben Drégely Imrével közös kiállítást hozott létre a Collegium Hungaricum Berlinben. Ugyanebben az évben Surveillance system című sorozata 1. díjat nyert az ND Awardson és ‘Gold’ minősítést a Budapest International Foto Awards-on.
Passing time című új sorozatában a személyes időtapasztalatra reflektál, az alapvető időegységeket (év, hónap, nap, perc, stb.) összeköti egy-egy gondolattal, problémafelvetéssel, és megkeresi hozzá a megfelelő fotográfiai technikát. Így az elkészülő sorozat egyszerre vet fel releváns, egzisztenciális kérdéseket és a fotótechnikai kísérletezéssel kapcsolatos szakmai problémákat.

Deim Balázs
„Megalomán flash” – beszélgetés Deim Balázs fotóművésszel – PUNKT

Csontó Lajos egyéni kiállítása

2022. 09. 30. – 2023. 01. 15.

Az érettségi után ötvösnek tanult, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán grafikus diplomát szerzett. Egyéni hangja a kilencvenes évek közepén alakult ki. A saját archívumából vagy talált fényképekből kiinduló, fotóalapú műveinek (installációk, videómunkák) jellegzetessége, hogy közhelyesnek tűnő, a nézőt zavarba ejtő, talányos szöveges elemekkel párosulnak. A vizuális és verbális különös, ironikus elegyéből összeálló, az önellentmondásokat finoman kiemelő, konceptuális műveket készít. Műveiben a költőiség összeolvad az experimentális attitűddel, ezért fotómunkái a legtöbb esetben többpólusúak, ösztönösek, személyesek és racionálisak is egyúttal. Számos díjjal jutalmazták, 2007-ben Munkácsy-díjat kapott. A PhotoLab terében egy új, 2022-ben létrejövő projekttel szerepel majd.

Átvilágítás – interjú Csontó Lajossal – PUNKT

Tervezett kiállítások 2023

Regős Benedek egyéni kiállítása

Regős Benedek Budapesten élő képzőművész és fotográfus. A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia MA szakán végzett 2017-ben. Ezt megelőzően 2016-ban két félévet tanult a prágai Academy of Art, Architecture&Design Fotóművészeti Stúdiójában, 2014-ben pedig a Kaposvári Egyetemen szerzett fotográfia BA diplomát. Az elmúlt években számos kiállításon és kiadványban szerepelt Magyarországon és külföldön. 2016-ban elnyerte a Magyar Fotóművészek Szövetségének Fotóművészeti Ösztöndíját. 2017 és 2020 között volt a Fiatal Fotográfusok Stúdiója Magyarország (FFS) vezetője. 2017 óta szabadúszóként dolgozik.

benedekregos.hu
A médium transzparenciája – beszélgetés Regős Benedekkel