Családi programok

Családi nap

Ha eljön a hónap harmadik vasárnapja, akkor FMC Családi nap! Várjuk a família minden tagját: szülőket, testvéreket, nagyszülőket és unokákat. Amíg mi, múzeumpedagógusok a gyerekekkel felfedezünk egy-egy kiállítást, addig a szülők megtekinthetik állandó, vagy épp időszaki tárlatainkat. 10-12 óráig változatos tematikával, workshopokkal, meghívott vendégekkel várjuk a résztvevőket.

Következő alkalmak

Üvegcsodák

Április 24.

Áprilisban Smetana Ágnes üvegművész lesz a vendégünk, aki megismertet minket leheletfinom alkotásaival és az üveg varázslatos világával. Közösen indulunk az Üveghegyen túlra az Üveg hat főre kiállításban, majd megalkotjuk saját mesevilágunkat, természetesen üvegre álmodva.

Helyszín: Ferenczy Múzeum, Kossuth utca 5.
Maximális létszám: 16 fő. A programra regisztráció szükséges: muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu

A programon való részvétel ingyenes, de arra kérünk, hogy hozz magaddal egy csomag aszfaltkrétát és egy 12 színű filctollcsomagot, amit múzeumpedagógusaink az ukrajnai menekült gyerekeknek juttatnak el a Vissza A Vadonba Gyermekfejlesztő És Szülősegítő Központ és a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény munkatársainak segítségével.

Fénykísérletek

Május 15.

Májusi családi programunk Aknay Csaba és Kotschy Gábor, The Orbital Strangers Project: Kincső című fotókiállításán A fény világnapjának jegyében telik. A kiállítás megismerése után a Vajda Múzeum kertjében a fényképezés hőskorához kapcsolódva izgalmas fénykísérleteket végzünk. Mi az a sötétkamra? Hogyan lehet a fénnyel írni?
Kreatív fényképkészítési gyakorlatok 6 éves kortól.

Helyszín: Photolab – Vajda Múzeum, Hunyadi utca 1.
Maximális létszám: 16 fő. A program ingyenes, regisztráció szükséges: muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu

Szakkörök

Nyitott műhely

Az FMC tehetséggondozó szakköre rajzolni szerető, és rajzolni nem szerető 12 éven felüli diákoknak minden kedden 14.30-16.00-ig. A családias hangulatú műhelyfoglalkozásokon technikákat, praktikákat tanulunk, kreatívkodunk és művekkel ismerkedünk. A foglalkozások lazán egymásra épülnek, de egyenként is látogathatók.

Festőösvény

Minden hónap második szombatján, 14-16 óráig várjuk a nagycsoportos és kisiskolás korú gyerekeket játékos műhelyfoglalkozásainkra. A múzeum gyűjteményében található modern és kortárs festmények világában kalandozunk, minden alkalommal egy művész alkotásaival ismerkedünk játékos formában, és a hozzá köthető technikával valami újat alkotunk.

Táborok

Ezen a nyáron múzeumpedagógiai táboraink mellett a GYÍK Műhely alkotótáboraiba is várjuk szeretettel az alkotni és játszani vágyó, új dolgokat szívesen felfedező gyerekeket. Mert szükségünk van egy olyan tábori együttlétre, amikor szórakozva valami újat ismerhetünk meg, belefeledkeztünk világok építésébe, barátkozhatunk és lazíthatunk

Less a kulisszák mögé!

Muzeológiai nyári tábor

Időpont:
2022. június 27- július 1.

Ajánlott korosztály: alsó és felső tagozatos diákok
Képzőművészet, régészet és helytörténet gyerekekre szabva. A táborban felfedezzük a múzeumi munka látogatók előtt ismeretlen, titkos, izgalmas részeit: régészkedünk, restaurálunk és rejtélyes tárgyak történetét kutatjuk. Egy hét sok-sok alkotómunkával, nyomozással, történetírással és kiállításrendezéssel.

Passing Time/A múló idő nyomában

Fotós nyári tábor

Időpont:
2022. július 4-8.

Ajánlott korosztály: felső tagozatos diákok
2022-ben megnyílt a Photolab, a Ferenczy Múzeumi Centrum legújabb kiállítóhelye a Vajda Múzeum földszintjén. Táborunk állandó vendége és a gyerekek segítője Deim Balázs fotóművész lesz, akivel izgalmas fotográfiai kalandokba bonyolódunk különleges fényképezőgépek segítségével. Lesz óriási sötét doboz, fejpánton viselhető barkács-kamera és csokoládésdobozból készített fényképezőgép!

Az egyhetes táborok díja: 29.500 Ft / fő, testvérkedvezmény: 25.000 Ft / fő
A táborok díja tartalmazza a napi egyszeri meleg ebédet és a külső helyszínekre történő utazás költségét is.

Minden táborunkba maximum 12 fő jelentkezését tudjuk fogadni.

Bővebb információ és jelentkezés a muzeumpedagogia@muzeumicentrum.hu email-címen.

Országos rendezvények

Magyar festészet napja

A jeles napról közösségi program keretében emlékezünk meg minden évben, ahol természetesen festünk.

Múzeumok Éjszakája

A Ferenczy Múzeumi Centrum minden évben bekapcsolódik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba. Változatos és szórakoztató programokkal készülünk, a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztályra gondolunk.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

A FMC évről évre gazdag programkínálattal csatlakozik ehhez az országos kezdeményezéshez. Múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok és közösségi alkotás várja az érdeklődőket.