Aktuális

Szentendrei projektek

Bánáti Sverák program

A több, mint öt éve futó programunk célja, hogy a szentendrei óvodáskorú gyerekeket bevonjuk a múzeum világába; a kiállításainkon egy átfogó, a korosztályra szabott festészeti és szobrászati alapképzést kapnak. A felfedező típusú foglalkozássorozaton különböző szinteken valósul meg a kompetenciafejlesztés. A festmények és szobrok vizuális élményének befogadása versek, dalok, mesék bevonásával zajlik; a műhelymunka során nemcsak a belső élményeiket jelenítik meg, hanem az alapvető mesterségbeli fogásokkal is megismerkednek. A programot minden évben a Gyerekkézzel című, a gyermekek alkotásaiból rendezett kiállítással zárjuk.

Barcsay nap

A szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola minden évben megemlékezik névadójának születésnapjáról egy kreatív alkotónap keretében. Az ünnephez mi is csatlakozunk egy-egy múzeumpedagógiai foglalkozással. A diákok munkáiból a nap végén kiállítás nyílik az iskolában.

IKSZ és nagykövet program

IKSZ

Szeretettel várjuk a képzőművészet és a történelem iránt érdeklődő középiskolásokat, akik az iskolai közösségi szolgálatukat a múzeumunkban szeretnék teljesíteni.

Lehetséges feladatkörök:
diák-tárlatvezető képzésben való részvétel
kisiskolások segítése nyári táborainkban
gyerekek, családok segítése múzeumi workshopokon
online kommunikációs anyagok készítése kiállításokhoz

Nagykövet program

Nagykövet programunk a múzeum időszaki kiállításaihoz kapcsolódik. Olyan történelem és képzőművészet iránt érdeklődő diákoknak szól, akik részt vesznek egy rövid diák-tárlatvezető képzésen, ahol múzeumpedagógusok és kurátorok segítségével megismerik a kiállítást, melynek iskolájukban nagykövetei lesznek. Részt vesznek a kiállítás megnyitóján, majd diáktársaiknak tartanak vezetéseket. A program célja, hogy a múzeum kiállításait a diákok szemszögéből, érdeklődésüknek problémafelvetéseiknek tükrében mutassuk be, lehetőséget teremtve ezzel a múzeumban felhalmozott tudáskincs népszerűsítésére a diákok körében.

Módszertani központ

Pedagógusoknak szóló oktatási segédanyagaink elérhetők itt. (link: a múzeumpedagogia/oktatasi_segedanyagok)

Képzőművészet tematikájú kiállításainkon szeretettel várjuk a múzeumpedagógus kollégákat, múzeumi szakembereket és pedagógusokat kreatív gyakorlatok foglalkozásainkon.

Aktuális workshop és esemény: a felső tagozatos és középiskolás diákoknak készült The Art of Béla Czóbel’s Portraits elnevezésű kiadványunk bemutatója a Czóbel Múzeumban áprilisban várható. A portréfestészet és az angol nyelv oktatását egyaránt segítő, kreatív feladatokkal színesített füzet mind nyomtatott, mind online formában elérhető lesz. Részletes információk hamarosan.