Az égiek kegyéből csodálatos nyárestében rendezhettük az idei múzéj-eseményeket, több programunkon is rekordszámú résztvevővel.

Nagy Luca meseterapeuta felnőtteknek szóló önismereti foglalkozását, az idén 5 éves Múzeumi Mesék sorozatot múzeumsétával, sok-sok érdeklődővel és pezsgős koccintással ünnepeltük. Az Európai Iskola művészeit bemutató, grandiózus kiállításunkban Galambos Péter színművész értő tolmácsolásában hallgathattunk idézeteket többek között Korniss Dezsőtől, Szántó Piroskától, Bálint Endrétől. A formák ritmusa című Barcsay-kiállításban a ritmus és a zeneiség fontosságát kidomborítva tartott különleges tárlatvezetést Mácsai János zenetörténész, hangszer-restaurátor. Vincze Ottó képzőművész városvédő, Szentendre ősmotívumairól szóló remek előadása és Kudász Gábor Arion fotóművész megannyi megrázó élettörténetet feltáró tárlatvezetése a Vajda Múzeumban, Sz. Tót Judit etnográfus tárlatvezetése a Takarékos módi kiállításban szintén maradandó élmény volt. A Czóbel Múzeumban Muladi Brigitta tárlatvezetésén az Édeni Csokibolt Czóbel, Picasso, Rippl-Rónai, Kernstok, Chagall, Renoir munkái által inspirált bon-bon fantáziáit is megkóstolhattuk.

A kreativitás jegyében készíthettek látogatóink diákkurátorainkkal és múzeumpedagógusainkkal a Finom életek című kiállításhoz kapcsolódva szappanból emlékművet, ropiból konstruktivista szobrot, vagy akár káposztából absztrakt festményt. A PhotoLabban kreatív fotóművészeti workshoppal vártuk elsősorban a tizenéveseket, és korhatártól függetlenül mindenki kipróbálhatta felmenőink népszerű játékait, a gombfocit, a fonaljátékot, de mutattunk dédanyáink jól bevált receptjeiből is párat a Ferenczy Múzeumban.

A programokra hangolódást külön köszönjük a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola diákjainak és köszönjük a szentendrei dalmát közösség Ivan dan ünnepére szervezett programjait is, amivel még hangulatosabbá varázsolták a várost. Szentivánéji mécsesfények világították be a teliholdas éjszakán a Képtár és Kmetty Múzeum előtt a Fő teret, a Czóbel Múzeum előtt a Templom teret… jövőre újra találkozunk a Múzeumok Éjszakáján, Szentendrén!