Öt évvel ezelőtt egy mesét idéző kiállítás kapcsán született meg Nagy Luca meseterapeuta, life coach vezetésével a Ferenczy Múzeumi Centrum első, innovatív, önismereti foglalkozása felnőttek részére, ami a Múzeumi Mesék nevet kapta. A nagy sikerű program idén az Erasmus+ szakmai képzései közé is bekerült Mesélő Múzeumok – a megküzdés mintái címmel.

A népszerű önismereti sorozat a nagy hatású képeket, tárgyakat, installációkat kiemeli azok eredeti kontextusából és a mesék birodalmába integrálva, a látogatók szabad asszociációs felhasználására bízza sorsukat. Ez az önismereti munka – nem terápiás folyamat – új minták létrehozására készteti az emberi elmét, ezzel segítve az elakadást okozó nézőpontok kiterjesztését, a felismeréseket és a megértést.
A mesék nem csak a bajokat, de a megküzdési mintákat is elérhetővé teszik azok számára, akik értik a mese kódolt nyelvezetét. A művészi térbe emelt mesei próbatételek új neurológiai hálózatokat hoznak létre, azaz fejlődésre késztetik a résztvevőt. A mesék a reziliencia nagykövetei: inspirálnak, bátorságot adnak, megküzdési mintával vérteznek fel bennünket. Megváltozik egy korábbi hitrendszer, egy belső kép, így egész világunk, az abban való működésünk, sőt a korlátolt hozzáállásunk is átalakulhat.
A Múzeumi Mesék mára az egyik legnépszerűbb múzeumi programsorozattá vált, mely 2024 augusztusában 5. születésnapját ünnepli. Jubileumi ajándékként, idén létrejött a mesés programra épülő szakmai képzés ROVINJBAN, az Erasmus+ és a Hungary Expert jóvoltából, Mesélő Múzeumok – a megküzdés mintái címmel.

Szeretettel várják a pedagógusokat, a múzeumpedagógusokat, akik szeretnének ezzel a mesés eszközzel megismerkedni, dolgozni. Bővebb információ ide kattintva érhető el.