A fiatal művész nagyszabású egyéni kiállítása 2022. március 18. és június 26. között volt látható a Ferenczy Múzeum kiállító tereiben.

Melkovics Tamás (1987) művészi érdeklődésének középpontjában az eredet és fejlődés, az átalakulás és állandóság összhatásai állnak. Korai formakísérleteinek és legújabb munkáinak kölcsönhatásai követhetők végig a közel tizenkét év szobrászati anyagából merítő kiállításon. A különböző alapelemek egymásra épülésével kialakított struktúrákban a statikus és a mozgásban lévő viszonyrendszerek ellentéte alakítja ki a harmóniát. Az ily módon létrejövő moduláris plasztikák felfelé törő, organikusan egymásba kulcsolódó, burjánzó növényzetre emlékeztető alakzatokként jelennek meg. Munkáit szemlélve a kortárs szobrászat egy természettudományos minőségű, de ősi energiákból merítkező alaktanjával találkozhatunk. Bepillantást nyerhetünk azon művészi gondolkodásmódba, melyet egyszerre jellemez a játékosság és a szigorú intellektualitás, az értelmezés lehetőségeinek diverzitása, illetve az állandóság és a folytonos változás feszültsége. Panta rhei, azaz a világon minden folyamatos mozgásban van. Egy pillanat kiragadása helyett a művek kompozícióinak mozgalmassága, vibrálása és a mögöttük húzódó gondolatfolyam válik hangsúlyossá.

A kiállítást megörökítő képanyagon túl olvashatják benne Tillmann József Attila szerző és Iberhalt Zsuzsa kurátor esszéjét, a művész szakmai életrajzát, illetve a kiadvány lapjain helyet kapott egy személyes hangvételű interjú is Tamással.

A katalógus megvásárolható a Ferenczy Múzeumban és online, a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár honlapján keresztül is megvásárolható:
https://webshop.hbpmk.hu/termekkategoria/konyv/muveszet/