Bevezetés a kortárs művészetbe kamaszoknak – de nem csak nekik

2020. 09. 18. – 11. 29.

Helyszín:

Vaszary Galéria, Balatonfüred

Kurátor:

György Gabriella, Nyitrai Orsolya

Megnyitó:

2020. szeptember 17., 17 óra

Jelen lenni többet jelent, mint éppen valahol tartózkodni. Teljes figyelmünket, odaadásunkat, beleérző képességünket igényli. Hogyan is élhetnénk bele magunkat bármibe is, ha nem tudnánk átélni azt a másvalamit, vagy másvalaki helyzetét? Beleérző képességünket és fantáziánkat most egy interaktív kiállításon fejleszthetjük, miközben jól szórakozunk – a jelenlét, a hiány és a kommunikáció fogalmai köré csoportosított kortárs és modern alkotások közegében. A különleges, kimondottan kamaszok számára rendezett kiállításon a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének darabjai kezdeményeznek párbeszédet a TOP 10 című tárlaton látható alkotásokkal, illetve természetesen a közönséggel. A múzeumpedagógiai szempontok szerint rendezett tárlaton asszociációs játékokkal és egy társasjáték segítségével keressük a válaszokat a műalkotások által feltett kérdésekre – közösen próbálunk válaszolni az olyan nagy horderejűekre is, mint például: hogyan tudnánk elmagyarázni egy földönkívülinek, hogy mi a művészet?

Kiállító művészek:

Anna Margit, Ásztai Csaba, Csontó Lajos, Petar Čortanivić, Deim Balázs, Győrffy Sándor, Holdas György, Ilosvai Varga István, Kis Varsó, Kmetty János, Korniss Dezső, Kósza Sipos László, Ország Lili, Paizs Goebel Jenő, Sorin Neamţu, Szirtes János, Tóth Eszter, Vajda Lajos, Vincze Ottó

A kiállítás a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének keretében jött létre, melynek szakmai megvalósítója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ. A projekthez kapcsolódó múzeumpedagógia foglalkozások 2020. szeptember 17. és október 31. között zajlanak.