A kortárs írókat bemutató KORtársalgó sorozatunk szeptemberben Ott Annával folytatódik. A nagy sikerű irodalmi beszélgetések, könyvbemutatók háziasszonya ősztől Szentendrén is népszerűsíti az irodalmat, az olvasást.

Gyerekkoromban olvasóvá váltam és az eddigi életem során nem találtam varázslatosabb elfoglaltságot, hűbb társat a könyveknél. Az élet egyik nagy ajándéka, hogy felnőtt fejjel azzal foglalkozhatok, ami a legnagyobb szenvedélyem. Nyolcadik éve a Hadik Kávéház művészeti programjait szervezem, évek óta a Margó Irodalmi Fesztivál oszlopos tagja vagyok és a Metropolitan Egyetemen oktatok. A munkám egyik legfontosabb célja, hogy az irodalmat közel hozzam az olvasókhoz, ehhez pedig a legjobb út szerintem egy közvetlen és kötetlen beszélgetés a szerzőkkel. Egészen biztos vagyok benne, hogy az a tény, hogy Szentendrén nőttem fel, rengeteget adott ahhoz, hogy mára az a hivatásom, ami. Épp ezért nagy boldogság, hogy következő időszakban “otthon” láthatom vendégül és bírhatom szóra legnagyobb kedvenceimet, tárgyalhatom ki velük az engem legjobban érdeklő témákat és tehetem fel azokat a kérdéseket, amik a legjobban foglalkoztattak egy-egy könyv olvasása során. Csak remélni tudom, hogy ez sokaknak lesz szórakoztató időtöltés.

Tolsztoj óta tudjuk, hogy „A boldog családok mind hasonlóak egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.” A családregény műfaja az irodalom és az olvasók egyik örök kedvence, így szeptemberben ezt a témát járjuk körbe Szécsi Noémivel és Szűcs Péterrel. Hogy hol van a családregény helye a kortárs irodalomban, hogyan kell nekifogni a megírásának, arra ők válaszolnak ma. Októberben Grecsó Krisztiánnal beszélgetek líra és próza, gyermekirodalom és felnőtteknek szóló irodalom hasonlóságáról és különbségéről és arról, milyen alkotói folyamat egy szerzőnek a legbensőbbjéből dolgozni, majd az olvasók és kritikusok elé tárni mindezt. Sokan régóta temetik az olvasást, először a televízió, majd az internet, manapság pedig a social media a legnagyobb ellensége, azonban az irodalom örök és állandó. A Nemakarokbeleszólni Instagram oldal egy év alatt széleskörű ismertséget hozott a szerzők, Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi számára. Azonban ők nem elégedtek meg ezzel, ősszel érkezik az első általuk írt regény, amiről elsők között a Ferenczy Múzeumban beszélnek majd.

A fellépők és a témák listája hosszú, maradjon egy kis meglepetés is a jövőre nézve. Ősszel kezdünk és nyárig abba sem hagyjuk! Én már nagyon várom!

Ott Anna