Már lehet jelentkezni a GYIK Műhely Szentendre foglalkozásaira! 2022 őszétől az Anna Margit–Ámos Imre Múzeum ad helyet szerdánként és péntekenként az újonnan induló foglalkozásoknak.

A GYIK MŰHELY ALAPÍTVÁNY 1975-ben, Budapesten jött létre, Szabados Árpád, a Magyar Képzőművészeti Egyetem későbbi dékánja, és Várnagy Ildikó elképzelései alapján, a Magyar Nemzeti Galéria akkori vezetésének felkérésére.
A műhely művészpedagógusai jelenleg festőművészek, grafikusok, építészek, művészettörténészek, akik elsősorban a kreativitás felébresztésével és fejlesz¬tésével hatnak a gyermek személyiségének fejlődésére, közös játékkal, sok kísérletezéssel. Sok esetben más művészeti ágak bevonásával, zenével, mozgással, irodalommal egészülnek ki a foglalkozások.
Az ide járó gyerekek az alkotás élményét a legkülön¬bözőbb anyagokon keresztül tapasztalják meg: gipszet kevernek, festéket csorgatnak, dróttal, fával, agyaggal, tapétaragasztóval dolgoznak, faragnak, vésnek, szőnek, festenek. Dolgoznak csoportosan és egyénileg, térben és síkban, kint és bent, sötétben vagy más szokatlan helyzetekben egyaránt.
A műhely célja nem az, hogy megtanítsa a gyerekeket szépen rajzolni, sokkal inkább az alkotás felszabadító érzését teremti meg, bátorít, önálló megoldásokra sarkall.
2021-től a Ferenczy Múzeummal együttműködve a szentendrei MűvészetMalomban is elindultak a Műhely foglalkozásai négy állandó év közbeni csoporttal, és alkalmankénti tematikus nyílt napokkal, 2022 őszétől pedig az Anna Margit–Ámos Imre Múzeum ad helyet az újonnan induló foglalkozásoknak, melyekre már lehet jelentkezni a megadott elérhető¬ségeken.

KEZESLÁBAS TERMÉSZET SZERDA, 15.00-16.30 / 5-8 ÉVESEKNEK
Az alkotás, a játék – akkor jó, ha maszatos, ha csúszik, néha összedől, de újrakezdjük! Repülő szigeteket keresünk az égben, kristályokat a föld mélyén, titkos vakondlabirintusokat követünk. Meséket hallgatunk, ecsetet, szivacsot, agyagot, fát, kavicsot, papírt ragadunk, festéket gyártunk, gyúrunk, mázolunk, rajzolunk, színekkel és formákkal varázsolunk.
Csoportvezetők:
Kovács Réka és Varga Virág festőművészek
Jelentkezés: kovacsreka.gyik@gmail.com

KEREKERDŐ BOTANIKA SZERDA, 17.00-18.30 / 8-12 ÉVESEKNEK
Négyszögletű lesz-e vagy sem, meglátjuk együtt veletek! A mi erdőnk sűrű, de besüt a nap, a fák, pedig ugyebár titokzatos életet élnek…
Alkotva ismerjük meg az erdők lassan megnyíló világát! Mindenféle anyagot, eszközt kipróbálunk, agyagozunk, gipszelünk, drótózunk, festünk, építünk, természetesen.
Csoportvezetők: Kovács Réka és Varga Virág festőművészek
Jelentkezés: kovacsreka.gyik@gmail.com

KESZEKÓSZÁLÓ PÉNTEK, 15.00-16.30 / 5-8 ÉVESEKNEK
Tényleg ravasz a róka, és bölcs a bagoly, az arany¬hal pedig teljesíti három kívánságunkat? Igaz, hogy az oroszlán az állatok királya, a kutya az ember legjobb barátja? Madarat tolláról, embert barátjáról? A Keszekószálókkal a képzőművészet eszközeivel játékosan, kísérletezve hívjuk életre népek és korok legendáit a természet és emb er kapcsolatáról. Nézzük meg, mit tanulhatunk a természettől, és mit tehetünk a megóvásáért. Fedezzük fel, hogyan jelennek meg különböző népek festményein, szobrain, és épületein növényi és állati motívumok. Nyomába eredünk szuperképességű állatoknak, és állati képességekkel felruházott mesebeli hősöknek, megvizsgálva ember és természet összefonódásait.
Csoportvezetők: Menyhért Juci művészeti elemző és Tettamanti Ádám képzőművész
Jelentkezés: menyhertjuci.gyik@gmail.com

BOLYGÓKOPTATÓK PÉNTEK, 17.00-18.30 / 9-12 ÉVESEKNEK
Mióta ember az ember (mióta is?), mindig is központi kérdés volt, hogy hol a helye az őt körülvevő világban. Részei vagyunk még a természetnek? Összhangban kell élnünk vele, le kell győzni, esetleg eltávolodni tőle? Minden korban más és más vála¬szokat találunk erre, és napjainkban ez a kérdés égetőbb, mint valaha. Kövessük nyomon az őskortól a máig, hogy különböző kultúrák művészetében hogyan jelenik meg ember és természet viszonya. Babonák, mondások és mítoszok mélyére ásunk, állatok és növények csodás képességeivel ismerke¬dünk, és közben közelebb kerülünk saját eredetünk titkaihoz is. Farkassá változó indián sámánok, emberré váló mesebeli állatok, varázserejű növények világában kalandozunk. Báránybőrbe bújunk, maszkot készítünk, közmondás-képregényt rajzolunk, festőnövények után kutatunk, mindezt a legváltoza¬tosabb képzőművészeti technikákat felhasználva – kísérletezve, felfedezve.
Csoportvezetők: Menyhért Juci művészeti elemző és Tettamanti Ádám képzőművész
Jelentkezés: menyhertjuci.gyik@gmail.com

Jelentkezés és bővebb információ: gyikmuhely.ferenczy@gmail.com

Bővebb információ a GYIK Műhelyről:
gyikmuhely.ferenczy@gmail.com
Web
Facebook
YouTube