JAZZ ESTEK SZENTENDRE | 2023

BARCSAY UDVAR, Szentendre, Dumtsa Jenő utca 10. | június 2–4.

Nyolc koncerttel várja közönségét a Jazz Estek Szentendre (JESz) rendezvénysorozat, amely idén a harmadik évéhez érkezett. Persze a jazz a Barcsay udvarban, ezen a meghitt és jó hangulatú szabadtéri színpadon nem három éve szólalt meg először; az idei programban több olyan muzsikus is szerepel, akik Szentendre jazz-hagyományát az utóbbi évtizedekben megalapozták, és ezt a helyszínt is nevezetessé tették: idén például a fesztivált Dresch Mihály legendás kvartettje zárja.
A Jazz Estek Szentendre művészeti vezetője Zipernovszky Kornél.

Zipernovszky Kornél | Fotó: Deim Balázs

Ajánló | 2023

„A pénteki nap nagyon erős kezdést ígér – az Oláh Szabolcs Quartet kiegészül az Accord vonósnégyessel, így nem véletlen, hogy a klasszikus zenei növendékek produkciója és ez a crossover zene egy napon szerepel. Oláh Szabolcs a harmonikus és a metafizikus összefüggésekre nyitott alkotó, kompozíciói mindig tetőtől talpig szépséggel vannak átitatva, és egy fejlődésregényt, szellemi utat bejáró történet ívét rajzolja meg abban a szvitben, amelyet előad a nyolc zenész a színpadon.

Szabó Dániel zongoraművész kvintettjében ezúttal nem azok az amerikai zenészek játszanak, akikkel évek óta dolgozik, hanem két olyan kiváló szaxofonos, akik már felléptek nálunk: Bacsó Kristóf és Ávéd János, őket Gyáni Marcell bőgőn és Csízi László dobon – azaz, valójában a Dresch Quartet fele – kíséri. Repertoárjuk izgalmasságát bizonyítja, hogy addigra valószínűleg elkészül a lemezfelvétel abból az anyagból, amit a koncerten hallhatunk.

Szombaton az egyik legsikeresebb fiatal zongorista is nálunk fog játszani, és legújabb, immár harmadik szerzői lemezét mutatja be: Oláh Krisztián, aki fiatal kora ellenére rengeteg versenyt, díjat, ösztöndíjat és elismerést nyert már. De ez mind nem érdekes, ahogy az sem, hogy történetesen édesapja Oláh Kálmán, az egyik legnagyobb zongorista ma Magyarországon, mert aki meghallja azt a dinamikát, azt a csupa energia, csupa tűz zenét, amit Krisztián játszik, s amit fivére, Oláh Kálmán Jr szaxofonon, Orbán György bőgőn és Serei Dániel dobon kísér, az olyan magával sodró, hogy már nem maradnak kérdések.

Szombat este Szőke Niki ad koncertet nálunk, ami azért is nagyon izgalmas, mert akik mellette játszanak – Fekete Kovács Kornél, László Attila, Horváth József és Balázs Elemér – egy igazi all-star zenekar, mert ők egyenként, az utóbbi harminc évben, csak Magyarországon sok száz, vagy talán ezer koncertet is adtak. Szőke Niki a saját lemezein mindig énekel örökzöldeket, ahogy ezen a koncerten is, mellette saját szerzeményeit is hallhatjuk, és a zenekar tagjai is hozzák eredeti kompozícióikat.

Vasárnapra várjuk a Szentendrén több évtizede, óriási hagyománnyal bíró etnojazz rajongóit. A műfaj két csodálatos előadója fog föllépni, az Ektar Quintet és a Dresch Quartet.” (Zipernovszky Kornél PhD, jazzkritikus, szerkesztő)

Program | 2023

Június 2. péntek

17:00

A Szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola növendékkoncertje

Hangszerbemutatóval egybekötött mini koncert a Vujicsics Tihamér Alapfokú Zeneiskola fafúvós tanszakának szaxofonista növendékeivel.
Fellépők: Poják Zoltán Lőrinc, Gottlasz Kristóf, Bagi Walter, Huszti Keve és Galambos Csanád, Kocsis Ábris, Fáy Lukács, Bakó Noémi, Maróti Márton.
Felkészítő tanár: Nagy Viktor.

A program ingyenesen látogatható.

17:20

Magyar népmesék szaxofonnal – Tóth Viktor előadása iskolásoknak

Mesterkurzusokon vagy éppen gyerekeknek mesélve-zenélve egyaránt érvényesül Tóth Viktor szaxofonos, zenekarvezető, nemzetközileg elismert szólista bűvereje, amint erről a szentendreiek legutóbb, két éve már meggyőződhettek, amikor triójával szerepelt a fesztiválon. Ezen, az iskolásoknak szóló, különleges mozielőadáson a hangszerbemutató-beszélgetés után Tóth Viktor az ismert magyar népmesék rajzfilmjeire improvizál, imitálja az állatok hangját, a zene szárnyán a történettel repíti hallgatóságát és mosolyt csal kicsik és nagyok arcára. Sikerrel mesélt-zenélt már gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt, Észtországtól, Erdélyen és tengerentúlon át több hazai filmfesztiválon.

A program ingyenesen látogatható.

19:00

Oláh Szabolcs: The Silent Call

A gitáros Oláh Szabolcs mélységeket mutató, egyedi világába visz lélekteli, mesés zenéjével. A többszörös díjnyertes zeneszerző legújabb, The Silent Call című szvitjét tartalmazó albuma év végén jelent meg. A darab megírásához a szerző tanulmányozta a klasszikus és modern vonósnégyeseket, beleértve a jazz zenében való megjelenést is. Az igényes szvit szimbolikus felépítését egy meditatív ösvény állomásai mutatják, melyet a szerző a nyugati szellemtudományból merített. Mindebből egy megragadó, lélekemelő, derűs programot alkotott. Oláh partnerei a hazai jazz-élet kiemelkedő muzsikusai, a közreműködő vonósnégyes pedig a Junior Príma-díjas Accord Quartet.
„A Silent Call számomra egy jól megkomponált szvit letisztult előadása. Kifogástalan professzionalizmus és melegszívűség jellemzi ezt a felvételt.” – írta a darabról Howard Mandel, az Amerikai Jazzújságíró Szövetség elnöke.

Oláh Szabolcs – gitár
Cseke Gábor – zongora
Bögöthy Ádám – bőgő
Csízi László – dob
Mező Péter – hegedű
Veér Csongor – hegedű
Hargitai Bence – brácsa
Ölveti Mátyás – cselló

Oláh Szabolcs | Fotó: Stépán Virág

20:30

Szabó Dániel Quintet

A Szabó Dániel Quintet egy „középgenerációs” szupergrupp, tagjai hazánkban és nemzetközi vizeken egyaránt magasan jegyzett zenészek. A kvintett progresszív, de a közönség számára is befogadható, stimuláló zenét játszik. Intenzív és örömteli interakció, komplex ritmusvilág, burjánzó dallamok és modern harmóniák jellemzik előadásukat. A zenei anyag egy része Los Angeles-ben alakult ki, ahol a zenekarvezető az elmúlt 8 évben élt és alkotott. A „hazai” pályán megvalósuló előadást különösen izgalmassá teszi a kompozíciók magyar kollégákkal történő interpretálása, akik a saját kultúrkörükből és erőteljes egyéniségükből táplálkozva új színeket tesznek hozzá a zenéhez. Szabó Dániel rendszeresen dolgozik olyan nevekkel, mint Peter Erskine, Chris Potter vagy Joe LaBarbera, és fiatal élvonalbeli amerikaiakkal. Legutóbbi albuma, a Visionary, a JAZZIZ című szaklap egyik listavezetője lett. Szabó adta elő tavaly a Chick Corea által a Müpa számára komponált „Jazz Piano Concerto” zárótételét a posztumusz premieren, John Patitucci és Dave Weckl társaságában.

Szabó Dániel – zongora, kompozíciók
Ávéd János – szaxofon, fuvola
Bacsó Kristóf – szaxofon
Gyányi Marcell – nagybőgő
Csízi László – dob

Szabó Dániel

ONLINE JEGY

Június 3. szombat

19:00

Oláh Krisztián Quartet

Oláh Krisztián Artisjus-, Junior Príma-, és kétszeres Orszáczky-díjas zongoraművész. A támogató és inspiráló családi közeg, melyben felnőtt, jó alapot adott tehetsége kibontakoztatására. Tizenhét évesen Marosvásárhelyen, 20 évesen a Montreux-i Jazz Fesztiválon nyert díjakat, három évvel később – első magyarként – döntőbe jutott a Monk Institute zongoraversenyén. Zenéjének fontos részét képezik a klasszikus zenei elemek és kompozíciós technikák a kortárs jazz improvizatív sodrása mellett. Zenekarával At the back of my mind (2020) címmel adtak ki bemutatkozó albumot, a Crescendo (2022) az impulzív ösztönös írásból a tudatosság felé fordul. Harmadik nagylemezük Music for 24/7 címmel idén jelent meg, közreműködik rajta Nagy-Britannia egyik emblematikus fúvós szekciója, a TRYPL Horns. A fantasztikus hangulatot teremtő zenekar műsora Krisztián saját szerzeményeire épül, ám a tagok mind nagyszerű improvizatőrök is.

Oláh Kálmán – szaxofon
Orbán György – nagybőgő
Serei Dániel – dob
Oláh Krisztián – zongora

Oláh Krisztián Quartet | Fotó: Hegyi Júlia Lily

20:30

Szőke Nikoletta Jazzplosion

Az ország egyik legnépszerűbb jazzénekesnője, Szőke Nikoletta sok egyéb felkérése mellett most látta elérkezettnek az időt, hogy olyan muzsikusokkal hozzon létre all-star jazz csapatot, akikkel régóta kapcsolatban áll. Tavaszi bemutatkozásuk után ez lesz a második fellépésük, amelynek gerincét a szólistaként is megnyilvánuló tagok szerzeményei adják, nem csak kirobbanóan életteli, hanem színes és változatos műsort is adva. A montreux-i jazz énekverseny győztesét, a Junior Príma-díjas Szőke Nikolettát többször az év énekesnőjének választották. A hazai koncerttermek és fesztiválok mellett lépett már fel nagy sikerrel New Yorkban, Tokióban, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban és Berlinben is, énekelt többek között Michel Legrand-nal, Bobby McFerrinnel, Kurt Ellinggel és Gregory Hutchinsonnal. Eddig hét szólólemeze jelent meg, a Moonglow címmel kiadott legutóbbinak a Grammy-díjas Helik Hadar volt a producere. Zenekarának tagjai közül László Attila a Gitármágia zenekarral, Barcza-Horváth József pedig Gadó Gáborral már szerepelt a Barcsay-udvarban. Balázs Elemér méltán népszerű saját együttesében, a BE Groupban sokáig énekelt Nikoletta is. Fekete-Kovács Kornél a Modern Art Orchestra vezetése mellett számtalan meghívást kap vendégszólistaként.

Szőke Nikoletta – ének
Fekete-Kovács Kornél – trombita
László Attila – gitár
Barcza-Horváth József – bőgő
Balázs Elemér – dob

Szőke Nikoletta Jazzplosion | Fotó: Tzumo Árpád

ONLINE JEGY

Június 4. vasárnap

18:30

Ektar Instrumental Quintet

Az Ektar Instrumental Quintet a világzene, a kamarazene és az improvizatív jazz metszéspontjában muzsikál immáron huszonegyedik éve. Szőke Szabolcs a Hólyagcirkusz társulat, a Makám, a Tin-Tin és más nagyhatású zenekarok tagja vagy vezetője volt. Ezek eredményeit is beépíti az Ektar zenekarba, melynek nevével az „egyhúron pendülésre” utalnak, ugyanis az indiai szó jelentése pont ez: egy-húr. Szőke kompozícióit igen széleskörű inspirációk ihlették – balkáni-, közel- és távolkeleti kultúrák zenéi, Afrika, India, Európa népzenéi, de az Ektar zenéjében tetten érhetők a jazz, a régi-, és a kortárs zene hatásai is. Ez az eklektikusság megmutatkozik a hangszerelésben, az egzotikus hangszerek mellett a hagyományos jazz eszköztárát is használják, és az előadásban is: a szigorúan komponált darabok mellett nagyon hangsúlyosan jelen van náluk az improvizáció.

Szőke Szabolcs – gadulka
Váczi Dániel – szaxofon, glissotar
Csókás Zsolt – gitár
Benkő Róbert – nagybőgő
Sárvári Kovács Zsolt – dob

Ektar Instrumental

20:00

Dresch Quartet

Jelenlegi felállásában négy éve működik a Dresch Quartet, amelynek alapítója, a méltán elismert Dresch Mihály a 80-as évek óta a magyar zenei élet megkerülhetetlen alakjának számít. Munkásságát idén Kossuth-díjjal ismerték el. Zenekara következetesen és magabiztosan járja saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit a kvartett koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség érzésével gazdagodva tapasztalhat meg, különösen az egyes témák mindig friss összefűzése révén. Dresch az utóbbi években vonós kvartettjével, valamint Borbély Mihállyal közös zenekarával újabb sikereket ért el.

Dresch Mihály – szaxofon, fuhun
Lukács Miklós – cimbalom
Gyányi Marcell – nagybőgő
Csízi László – dob

Dresch Quartet | Fotó: Lakovsky Ervin

ONLINE JEGY

A Jazz Estek házigazdája: Magyar Bálint

Magyar Bálintot sokan láthatták a Frank Sinatra szimfonikus swing est egyik főszereplőjeként tavasszal több városban is, vagy a Group’n Swing együttesben. A Zeneakadémia elvégzése után az énekes-színész ismertségét tévés szerződéseinek köszönheti, de hangjának sokoldalúságával az operától a rajzfilm-szinkronig mindent meg tud oldani, nagy népszerűségnek örvendtek a járvány alatti podcastjai is. Idén ő a Jazz Estek Szentendre házigazdája.

Magyar Bálint | Fotó: Barabás Andi

Napijegy: 3200 Ft, elővételben április 30-tól május 20-ig: 2900 Ft.
Jegyek online: www.jegymester.hu, személyesen a Ferenczy Múzeumban (Kossuth Lajos u. 5.) és a Tourinform Irodában (Dumtsa Jenő u. 22.) vásárolhatók.

A jazzhétvégén, június 2–4. között a Jazz Estek Szentendre karszalaggal a Ferenczy Múzeumi Centrum valamennyi kiállítása ingyenesen látogatható!

Jazz Estek Szentendre 2022 | Fotók: Deim Balázs

Jazz Estek | 2022
Jazz Estek Szentendre | 2023