A Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállítótere

A Ferenczy Múzeumi Centrum az intézményi struktúrában egy érdekes kísérletbe kezdett, a továbbiakban egy forprofit kiállító termet üzemeltet. A Szentendrei Képtár kiállítótere IKON néven a helyi és a városhoz kötődő művészek számára biztosít rendszeres bemutatkozási lehetőséget, hogy a lokális párbeszéden túl professzionális keretek között képviselje őket Magyarországon és külföldön.

A városhoz köthető kortárs művészek hazai és külföldi képviselete mellett a múzeum számára fontos a magyar képzőművészeti szcéna megújítását szolgáló olyan törekvések, projektek támogatása és kezdeményezése, amelyek célja a művészeti élet sablonjainak újragondolása, illetve a kortárs képzőművészet pozícióinak javítása a hazai kultúrában. Ennek bázisát a gyűjtőkkel, szakmai partnerekkel, közönséggel való aktív együttműködés adja.

A kiállító helyhez szorosan kapcsolódik a Ferenczy Múzeumi Centrum egységeként működő Szentendrei Grafikai Műhely, amely programszerűen, kezdeményező „társként” vesz részt a kiállítóhely munkájában.

Az ‘ikon’ elnevezés ’a kép’ jelentésen túl jelzi a kiállítótér kapcsolatát a város kulturális gyökereihez, nemcsak a szerb történelmi hagyományokhoz, hanem a múzeumépület történetéhez, Vajda Lajos vizuális és szellemi örökségéhez, valamint a következő nemzedékek spirituális és szimbólumteremtő gondolkodásához is.

A kiállítótér 2021-ben jelentkezik először egyéni kiállításokkal, (Balogh László, Haász István, Nádler István, Vincze Ottó), későbbi terveink között szerepel a generációk közötti átjárhatóságot és a kontinuitást szemléltető kurátori válogatások rendezése. Az év folyamán két-három hónaponként frissülő kiállítások megteremtik a lehetőséget nemcsak az új, most születő művek megismerésére, hanem programjaink révén a helyi művészekkel való személyes találkozásra is.

Helyszín: Szentendrei Képtár

2000 Szentendre, Fő tér 2–5.

Szentendre impozáns Fő terén, az egykori Kereskedőház műemlék épületének földszintjén kapott helyet az időszakos tárlatoknak helyet adó Szentendrei Képtár. Hagyománya és központi elhelyezkedése miatt a Ferenczy Múzeumi Centrum egyik legfontosabb kiállítóhelye.

Információk

Nyitvatartás:

csütörtök – vasárnap, 10-18 óra között

Telefon:

+36 20 779 6657

A jegyinformációk megtekintéséhez, kérjük, kattintson ide!