IKON

A Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállítótere

Helyszín:

Szentendrei Képtár

A Ferenczy Múzeumi Centrum az intézményi struktúrában egy érdekes kísérletbe kezdett, a továbbiakban egy forprofit kiállító termet üzemeltet. A Vajda Lajos Múzeum emeletének megújított kiállítótere IKON néven a helyi és a városhoz kötődő művészek számára biztosít rendszeres bemutatkozási lehetőséget, hogy a lokális párbeszéden túl professzionális keretek között képviselje őket Magyarországon és külföldön.
A városhoz köthető kortárs művészek hazai és külföldi képviselete mellett a múzeum számára fontos a magyar képzőművészeti szcéna megújítását szolgáló olyan törekvések, projektek támogatása és kezdeményezése, amelyek célja a művészeti élet sablonjainak újragondolása, illetve a kortárs képzőművészet pozícióinak javítása a hazai kultúrában. Ennek bázisát a gyűjtőkkel, szakmai partnerekkel, közönséggel való aktív együttműködés adja.
A kiállító helyhez szorosan kapcsolódik a Ferenczy Múzeumi Centrum egységeként működő Szentendrei Grafikai Műhely, amely programszerűen, kezdeményező „társként” vesz részt a kiállítóhely munkájában.
Az ‘ikon’ elnevezés ’a kép’ jelentésen túl jelzi a kiállítótér kapcsolatát a város kulturális gyökereihez, nemcsak a szerb történelmi hagyományokhoz, hanem a múzeumépület történetéhez, Vajda Lajos vizuális és szellemi örökségéhez, valamint a következő nemzedékek spirituális és szimbólumteremtő gondolkodásához is.
A kiállítótér 2021-ben jelentkezik először egyéni kiállításokkal, (Balogh László, Haász István, Nádler István, Vincze Ottó), későbbi terveink között szerepel a generációk közötti átjárhatóságot és a kontinuitást szemléltető kurátori válogatások rendezése. Az év folyamán két-három hónaponként frissülő kiállítások megteremtik a lehetőséget nemcsak az új, most születő művek megismerésére, hanem programjaink révén a helyi művészekkel való személyes találkozásra is.

Grafikai mappák

Kiállítások

Aktuális kiállítások

Én egy szövegblokk vagyok. Kattints a szerkesztés gombra a szöveg megváltoztatásához. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.