Nyárvégi múzeumi kalandozások a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztiválon! Zseblámpás múzeumséta, tárlatvezetések, művészet- és irodalomterápiás foglalkozások várnak 2022. augusztus 26-28. között, a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítótereiben.

A Ferenczy Múzeumi Centrum idén is csatlakozik programjaival Szentendre háromnapos, nyárzáró fesztiváljához. A város hangulatos utcácskái megtelnek fényekkel, zenével, irodalommal, gasztronómiai programokkal és művészettel! A városban sétálva a múzeumokat se hagyjuk ki! Ezen a hétvégén rendkívüli nyitva tartással, déltől este 10 óráig nyitva tartanak a szentendrei kiállítóterek.

Múzeumi programok:

AUGUSZTUS 26. PÉNTEK, 14:00 – 18:00
AZ IDŐ METSZETEIBEN – VAS ISTVÁN KIÁLLÍTÁS • Szenior Péntek | Zám Mária művészetterapeuta verses alkotó foglalkozása.
Vas István életművének nagy tanulsága, hogyan lehet mindig újrakezdeni. Miként kell átmenteni, ami menthető. Hogyan kell a sivatagban is vizet fakasztani. Ez a teremtés igazi lényege! Minden emberi fordulópontnál ott van a választás lehetősége. Bár lehet, hogy sokszor belemerevedünk abba, amit elhagyni akarnánk, vagy menekülünk az elől, amit meghódítani szeretnénk.
„Ne gondold, hogy nem lesz több szép napunk:
A nyár, a mi nyarunk, mely maga is
könnyek közt búcsúzik, még visszanéz ránk.”
(Vas István: Majd)
Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu
Belépőjegy: 2000 Ft / fő
Ferenczy Múzeum (Szentendre-terem)
Kossuth L. u. 5.

AUGUSZTUS 26. PÉNTEK 17:00
Lájkolj élőben! | Bodonyi Emőke kurátori tárlatvezetése a Fókuszban a tájképek – Kmetty János, az örök kereső 2.0 kiállításon.
Kmetty János művészetét már életében olyan neves írók, költők kísérték figyelemmel, mint Kassák Lajos, Kárpáti Aurél, Bálint Aladár, Füst Milán. A korszak egyik legjelentősebb művészeti írója, Kállai Ernő is észrevette azt a kettősséget, ami Kmetty művészetét jellemezte. A korai kubisztikus, szigorú következetességgel felépített festészetét fokozatosan felváltotta a színnek és a fénynek egyre nagyobb teret biztosító felfogás. Ebben nagy szerepet játszott az, hogy a festő egyre több időt töltött Szentendrén: „Festményein a szerkezet merev, mértani abroncsai a harmincas években kezdtek lazulni. Stílusa ettől fogva egyre hajlékonyabbá, érzékletesebbé vált, színei, mintha csak van Gogh lángoló hevülete érte volna őket, napfényes, ízes árnyalatokban dúskáló, áradó lendületre kaptak.” E változás leginkább Kmetty tájképfestészetében érhető tetten. A kurátori tárlatvezetés ennek bemutatására vállalkozik, miközben áttekintést kapunk a teljes életműről is.
Belépőjeggyel látogatható.
Kmetty Múzeum
Fő tér 21.

AUGUSZTUS 26. PÉNTEK, 19:00
PASSING TIME – DEIM BALÁZS FOTÓKIÁLLÍTÁSA • Párbeszédben • Tárlatvezetés Kopin Katalinnal, a kiállítás kurátorával és Deim Balázs fotográfussal.
Miközben végignézzük a kiállításon szereplő fotósorozatot, arról beszélgetünk, hogy milyen motivációk és történetek húzódnak meg egy-egy hosszútávú fotóprojekt hátterében, miért olyan fontos az alkotó számára az idő múlásának megragadása. De szót ejtünk régebbi ügyekről is, miért ölt láthatósági mellényt és cipel egy létrát magával egy fotográfus, hogyan alakulhat át egy katonai hangár camera obscurává, miért izgalmas hitelesnek tűnő fiktív űrképeket készíteni? Milyen fogadtatása van a műveinek Ljubljanában, Baselben vagy Bécsben? Szóba kerülnek majd mesterek és inspiráló olvasmányok is.
Ingyenesen látogatható.
PhotoLab – Vajda Múzeum
Hunyadi u. 1.

AUGUSZTUS 27. SZOMBAT, 18:00
Előadás | VAS ISTVÁN SZERELMEI – Vas István. Az idő metszeteiben
Csokonay Lillája, Petőfi Júliája, Ady Lédája, Radnóti Fannija…
És Vas István? Örökké fájó, megtartó és éltető szerelmei, három asszony alakja, vonzereje és titka tárul fel Szilágyi Zsófia Júlia irodalomtörténész előadásában, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében.
Vas István (Budapest, 1910 – Budapest, 1991) klasszikusan modern költő, a Nyugat harmadik nemzedékének tagja. Egészen fiatalon jelentkezik avantgárd szabadverseivel, de hamar a kötött formák felé fordul. Háború előtti, erősen személyes költészetét rendkívüli formakultusz és a köznyelvihez közelítő líranyelv jellemzi. Kései költészetének iróniája, szikársága, tétovázó nyelve a kísérletező megújulásról tanúskodik.
Ízig-vérig pesti költő, a nagyvilági és a külvárosi Budapest egyaránt állandó témája lírájának és prózájának. S bár sok időt tölt szentendrei nyaralójukban feleségével, Szántó Piroskával, a kisváros alig-alig jelenik meg verseiben, csak az évszakokkal változó kert látványa válik visszatérő motívummá költészetében.
Vas István vonzóan modern személyét és impozáns, izgalmas életművét számos közintézmény és magánszemély gyűjteményéből válogatva mutatjuk be tárlatunkban.
Az előadás belépőjeggyel látogatható.
Ferenczy Múzeum (Szentendre-terem)
Kossuth L. u. 5.

AUGUSZTUS 27. SZOMBAT, 20:30
Zseblámpás felfedezőtúra a Ferenczy Múzeumi Centrum épületeihez
A Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumait érintve az épületek múltjáról, eredeti funkciójáról mesél Komáromi-Raisz Borbála idegenvezető.
Útvonal: – FERENCZY MÚZEUM, Kossuth u. – Apor-híd – Dumtsa J. u., BARCSAY MÚZEUM, Jakov Ignatovity utca – Péter-Pál templom – Török köz, KMETTY MÚZEUM, Dumtsa Jenő utca – Péter-Pál u. – Vastagh György u., KOVÁCS MARGIT KERÁMIAMÚZEUM, Fő tér, NÉPMŰVÉSZETEK HÁZA, Fő tér – Váralja lépcső, CZÓBEL MÚZEUM, Avakumovics köz – Alkotmány utca, VAJDA MÚZEUM, Ferenczy köz – Bogdányi utca, MŰVÉSZETMALOM
Időtartam: kb. 60-70 perc
Programjegy: 1000 Ft, diákoknak: 500 Ft
https://jegymester.hu/
A séta a Ferenczy Múzeum elől (Kossuth L. u. 5.) indul.

AUGUSZTUS 28. VASÁRNAP, 17:00
Fridvalszki Márk: Szellemek találkozása • Kurátori tárlatvezetés
Muladi Brigitta kurátor tárlatvezetése Fridvalszki Márk Szellemek találkozása c. kiállításán.
Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész alkotói módszere egyfajta „archeo-futurológia”, az elveszett jövők, modernista víziók szónikus és vizuális maradványainak következetes feltárása egy jövő utáni, időtlen korban. Kollázs-szerűen építkező alkotói gyakorlata a késő modernizmus formakészletéből, a kora 90-es évek szubkultúráiból és ezek utópikus pillanatainak szellemiségéből merítkező erőket kívánja aktiválni.
A kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében kiemelt helyet elfoglaló, a tér falain megjelenő Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia inspiráló művészi magatartása, már toposszá, ikonikussá vált kozmikus képi motívumai közvetetten idéződnek meg Fridvalszki munkáiban. A Képtárban a művész legutóbb készült festményei, a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogatott munkák, és egy, a múzeummal közösen készített szitanyomat sorozat kerül bemutatásra.
A tárlatvezetés ingyenesen látogatható.
IKON – Szentendrei Képtár
Fő tér 2-5.

2022. AUGUSZTUS 28. VASÁRNAP, 18:00
Árnyékok és jelek – Anna Mark kiállítása • Cserba Júlia művészettörténész tárlatvezetése.
A Párizsban élő és ma is aktívan alkotó Anna Mark 1928-ban született Budapesten. Az 50-es években baráti kapcsolatot ápolt az Európai Iskola alkotóival, mint például Ország Lilivel, Bálint Endrével, Vajda Júliával. 1956-ban hagyta el Magyarországot, 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit. Mark olyan vizuális nyelvet fejlesztett ki, melyet a legkülönbözőbb források ihlettek, így az anyagok, gesztusok és szimbólumok összetett fúziójává áll össze minden egyes alkotása. A szürrealista képi világgal való foglalkozása pályafutása korai szakaszában alapjául szolgált a fizikai tárgyak természetének és anyagiságának folyamatos vizsgálatához. Anna Mark munkái reliefekben, gouache-okban, tollrajzokban, aquatintákban és metszetekben bontakoznak ki. Munkásságára egészen a mai napig az építészeti kompozíciók gyakorolnak nagy hatást, ám művei a geometria szigorú rendjében a világ rendjének valóságát és ihlető erejét közvetítik. Az Árnyékok és jelek az életmű valamennyi időrétegét átfogó és bemutató kiállítás.
A tárlatvezetés belépőjeggyel látogatható.
Ferenczy Múzeum
Kossuth Lajos utca 5.

Az eseményre itt tudnak feliratkozni.