Üveg hat főre címmel komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező alkotóművészek – Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs és Smetana Ágnes – kiállítása nyílik a Ferenczy Múzeumban, február 24-én.

A kiállítók alkotásaikban felfedezhető az elmúlt évtizedekben az üvegművészetben lezajlott változások hatása, melynek eredményeképpen a használati céllal készült tárgyak helyett olyan autonóm értékű képek és plasztikák születtek, amelyek sok esetben filozofikus mélységű gondolatisággal gazdagodtak. Az alkotók művészeti elképzeléseit már kevésbé korlátozzák a műfaj kötöttségei. Ennek következtében az évek során megszerzett technikai tapasztalatok egyre jobban hozzájárulnak a kiválasztott témák, témakörök megjelenítéséhez, amelyet az üveg tulajdonságaiból eredő optikai hatások, szimbolikus jelentések is tovább gazdagítanak.
A kiállítás alapvető koncepciójához tartozik, hogy nincsen sem technikai, sem tematikai megkötés, ezért egymástól eltérő technikákat, felfogásokat reprezentáló művek kerültek egymás mellé. Ha kitapintható is a hasonló érdeklődés, az szinte minden esetben egészen más irányba, eltérő szellemiségű műtárgyak megalkotásához vezette a művészeket.
Ez a spontán társulás, mint ahogy a kiállítás címe is egy lazán szerveződő vacsorameghívást idéz meg, korábban kevésbé észlelt összefüggésekre, érdekesebb gondolattársításokra, kérdésfelvetésekre adhat alkalmat – jobban rávilágítva a jelen kor művészeit foglalkoztató problémákra. Az eddigi megközelítési módokat most hátrahagyva, a kiállítás utat enged egy szabadabb, kötetlenebb párbeszédnek művek és alkotóik között.
A kiállításhoz kapcsolódó programok között tárlatvezetések a művészekkel, üvegművészeti szimpózium, kreatív alkotónap és üvegtechnikai bemutató is várja a látogatókat.

A időpontja: 2022. február 24. csütörtök, 18:00
Helyszín: Ferenczy Múzeum, Kossuth L. u. 5.

A vendégeket köszönti:
Prosek Zoltán múzeumigazgató

A kiállítást megnyitja:
Tóth Krisztina, költő, író

Közreműködik:
Bártfai Zoltán ütőhangszeres előadóművész, tanár

A kiállítás 2022. 02. 25. – 2022. 05. 29. között csütörtöktől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Borítókép:
László Kyra:
Csöndszoba, 2021
rogyasztott üveg
109 × 68 × 2 cm
© fotó: Kakas Misi