2023. június 17. – szeptember 10.

Helyszín:

Vajda Múzeum

Kurátor:

Kopin Katalin

Megnyitó:

2023. június 16., 18 óra

jegyvásárlás

brosúra

Hajdú D. András 1981-ben született Budapesten. Angol irodalomból szerzett diplomát, a szakdolgozatát az amerikai háborús fotográfiáról írta. Jelenleg szabadúszó fotósként dolgozik, a Budapesti Metropolitan Egyetem fotóriporteri tagozatán óraadó tanár, és a Nikon magyarországi nagykövete. Munkáival eddig huszonnyolc díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton, közöttük háromszor kapta meg a nagydíjat.
2020-ban elnyerte a rangos amerikai Pictures of the Year International pályázat második díját “Local News Picture Story” kategóriában (azzal a kongói sorozattal, amelynek bemutatására a jelenlegi kiállítás irányul), 2015-ben szintén elnyerte a Pictures of the Year International “feature picture story” első díját. Három alkalommal nyerte el a Pécsi József Ösztöndíjat, 2013-ban a Robert Bosch Alapítvány ösztöndíját, továbbá kétszer a Hégető Honorka multimédia nagydíját. 2013-ban elsőként lett Hemző Károly-díjas. 2018-ban Minőségi Újságírásért díjban részesült egy komplex multimédiás cikksorozatért.
Az elmúlt 15 évben a világ számos pontján dolgozott, a pekingi olimpiától kezdve a New York-i jazzklubokon át a kongói esőerdőig, újabban az ukrán háborút dokumentálja. A hazai sajtón kívül olyan megrendelőknek fotózott, mint a National Geographic, The Telegraph, a Politico, a Forbes, a Bloomberg, az ENSZ vagy a Tages Anzeiger.

Cataracta – Múlóban a sötétség

Hajdú D. András hosszú távú dokumentarista fotóesszéje a Kongói Demokratikus Köztársaságba vezet el minket. Ezt a széttagolt, járványokkal és humanitárius krízisekkel sújtott országot nem könnyű a maga teljességében jellemezni; a sűrű szövedéken, amit összetett múltja, kaotikus jelene és bizonytalan jövője alkot, nehéz átvilágítani, de Hajdú D. András egy személyes történetre és annak szétsugárzó hatókörére fókuszálva kísérletet tesz rá, hogy megmutassa ezt a távoli, idegen, ellentmondásos, de mégis lenyűgöző világot.
Történetének középpontjában Dr. Hardi Richárd magyar szemorvos és szerzetes áll: a kongói Kelet-Kasai tartomány fővárosában, Mbuji-Mayiban él és dolgozik huszonnyolc éve, innen indul missziós útjaira, a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik akár 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól.
Hajdú D. András fotósként és dokumentumfilmesként nyolc éve csatlakozott az orvosi misszióhoz, idáig összesen háromszor töltött hosszabb időszakot Kongóban, 2015 és 2022 között.