A Ferenczy Múzeumi Centrum és a GYIK Műhely Alapítvány közös célja a kortárs művészetpedagógia támogatása. Teret adunk a valódi alkotás élményének, gyerekeknek és felnőtteknek, alkotni vágyó pedagógusoknak!

Minden csoport egy saját témát jár körbe egy év alatt. Alkotunk egyénileg és közösen, síkban és térben, kis és nagy méretekben, beszőjük a teret pókként vagy épp becsomagoljuk. Használunk régi írásvetítőt vagy zöld hátteres fotós trükköket, tapétaragasztót kenünk és gipszet keverünk, kincseket rejtünk és keresünk. Megismerkedünk az anyagok és eszközök bátor és kísérletező használatával, a kortárs és a 20. századi művészet izgalmas szereplőivel, munkáik motivációival.

Művésztanáraink képzőművészek, akik a GYIK Műhely módszertanára építve tervezik hétről hétre az alkotófoglalkozásokat.
Az alkalmak egymásra épülnek, fontos a kialakuló összetartozás és együttes munka, ezért alkalmilag nem látogatható, de csatlakozni az év folyamán bármikor lehet!

Nem rajzolni és festeni tanítunk, az eszköztárunk és céljaink annál tágasabbak, a gyermeki kreativitás táplálása és megőrzése az elsődleges cél. A GYIK egy képzőművészeti játszótér, ahol megjelennek más tudományos és művészeti ágak elemei is.

A GYIK Műhely a Magyar Nemzeti Galéria épületében 1975 óta az alkotó gyerekek műterme, kísérleti művészetpedagógiai műhely, ahol képzőművészek és más alkotók vezetésével tapasztalhatják meg a valódi alkotás motivációit, szellemiségét úgy, hogy az lehetőleg életre szóló útravalóként szolgáljon nekik, segítse a harmonikus felnőtt személyiség kialakulását.

Programjaink:

ÁllatoZoo csoport
6–8 éveseknek
szerdán 15.00–16.30-ig

Az élet keletkezését kutatjuk: hogyan keletkezett a Föld, a víz, hogyan lett ebből Élet. Megismerjük a kezdetleges állatokat, őskövületeket vizsgálunk, nyomozunk a rétegek között agyagban, gipszben. Találkozunk a történelem legapróbb és leghatalmasabb állataival, víziszörnyeivel, óriás szitakötővel, őshüllőkkel, a legfurcsább élőlényekkel a halhatatlan medúzától a szőrös békahalig. Mindehhez pedig lesz sok papírunk, festékünk, tusunk, ragasztónk, vésőnk, ecsetünk, ceruzánk…
Csoportvezetők: Kovács Réka és Varga Virág festőművészek

Botanika csoport
9–12 éveseknek
szerdán 17.00–18.30-ig

Elmerülünk a növények világában, megismerjük az erdők hangjait, a fák gondolatait. Világító és húsevő növényekkel találkozunk, megismerjük a legveszélyesebb növényeket, amiket rács mögött őriznek egy igazi méregkertben. Magokat ültetünk, növénylétrát építünk, kaktuszt mintázunk, fénnyel festünk virágokat. Különleges fákat keresünk, kavicsnövényt, mimózát, fojtófügét, ezer éves majomkenyérfát. Alkotás közben felfedezünk, kísérletezünk, játszunk, várunk benneteket szeretettel!
Csoportvezetők: Kovács Réka és Varga Virág

Padlásváros
6–8 éveseknek
pénteken 15.00–16.30-ig

Hol laknál legszívesebben? Toronymagas felhőkarcolóban, tengerparti házikóban, eldugott kis falusi zugban, egy elképzelt meseországban, vagy Vajda Lajos lebegő házaiban? Lehet, hogy nem is házban: földalatti katakombákban, a malom padlásán, kacsalábon forgó palotában, középkori várban, indián sátorban, vagy egy jövőbeli űrvárosban sok száz fényévre a Földtől? Padlásváros csoportunkban játékosan festünk, rajzolunk, vágunk, ragasztunk, hajtogatunk és építünk, mindenféle izgalmas technikákkal és anyagokkal kísérletezünk. Megvizsgáljuk saját tereinket, miközben elképzelt helyeket is teremtünk, és az állatok lakóhelyeivel is foglalkozunk.
Csoportvezetők: Menyhért Juci művészeti elemző és Tettamanti Ádám festőművész

METROPOLIP
9–12 éveseknek
pénteken 17.00–18.30-ig

A Metropolip csoportban közelről és távolról, kívülről és belülről ismerkedünk az épített terekkel, városi környezetünk sokszínűségével. Közösen bejárjuk saját útvonalainkat, foglalkozunk múlt- és jövőbeli, valós és elképzelt városok utcáival és épületeivel, mozgalmas, tömött sugárutakkal és nyüzsgő terekkel. Hálózatokat és térképeket hozunk létre, miközben megnézzük, hogyan alakították saját tereiket az emberek az ősi időktől napjainkig. Eltűnt, mesebeli városok nyomába eredünk, miközben újakat találunk ki, vízbe és homokba süllyedt falvakat fedezünk fel. Mindezt a képzőművészet eszközeivel, síkban és térben, színesben és fekete-fehérben, vonalban és gesztusban, papírral és agyaggal, különböző újrahasznosított anyagokkal.
Csoportvezetők: Menyhért Juci művészeti elemző és Tettamanti Ádám festőművész

Jelentkezés és bővebb információ: gyikmuhely.ferenczy@gmail.com

Csoportvezetőink:
Kovács Réka Gyöngyvér festőművész és rajztanár, keramikus
Menyhért Juci grafikus, képzőművészeti elemző
Tettamanti Ádám grafikusművész, festőművész
Varga Virág festőművész és képzőművészet tanár

Helyszín: MűvészetMalom (Bogdányi u. 32.)

Bővebb információ a GYIK Műhelyről:
Web
Facebook
YouTube

Továbbképzésünkről:
YouTube

A GYIK Műhely szentendrei csapata